Door Ellen van Driel 18-01-2021

Waarom houten speelgoed?

Wat vinden kinderen leuker om te krijgen dan speelgoed? Heel herkenbaar denk ik, je kind met het neusje in een dik speelgoedboek gestoken en alles aankruisen wat het héél graag wilt hebben. Speelgoed is hét ideale cadeau voor je kind en is in overvloed te vinden. Nog belangrijker…….speelgoed hebben kinderen nodig voor een goede ontwikkeling en bestaat al eeuwenlang zoals je kunt lezen in onze blog over de geschiedenis van houten speelgoed.

Hoe summier het aanbod vroeger was, zo uitgebreid is het tegenwoordig dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Over bomen gesproken, hiermee komen we bij de kern van deze blog……Waarom zou je kiezen voor houten speelgoed? Wij zijn fan van houten speelgoed, lees deze blog dan weet je precies waarom.

Houten speelgoed en het milieu.

Veel van het houten speelgoed wordt gemaakt van rubberbomen. De naam zegt het al, rubberbomen produceren rubber. Als de rubberboom 15 jaar oud is stopt deze met het geven van rubber en gaat met pensioen. Vroeger werd de boom als nutteloos gezien en verbrand. Nu krijgt het rubberhout een tweede leven in de vorm van een mooi stukje houten speelgoed.

Speelgoed van hout wordt dus van een natuurlijke grondstof gemaakt, zonder dat het gerecycled hoeft te worden. Daarbij is het wel belangrijk dat je kijkt of het speelgoed een FSC- of PEFC keurmerk heeft. Dit hout komt van bomen uit beheerde bossen en worden gekapt op verantwoorde wijze. Daarnaast worden er telkens nieuwe bomen aangeplant en beschermt het de biodiversiteit van de bossen. Veel van het houten speelgoed dat je bij ons kunt vinden hebben deze keurmerken of zijn op een andere verantwoorde manier geproduceerd met bijvoorbeeld resthout, wat betekent dat er niet speciaal bomen worden gekapt voor het maken van houten speelgoed.

Het leuke is dus als je kiest voor houten speelgoed je je kind blij maakt en ook actief meehelpt bij het voorkomen van verdere aantasting van het milieu.

Terug naar boven. 

Het productieproces.

De CO2-uitstoot tijdens de productie van houten speelgoed ligt veel lager dan van plastic speelgoed. Ook zie je vaak bij plastic speelgoed een overproductie. Bij houten speelgoed zie je nog veel handwerk. Omdat hout een natuurlijk materiaal is komen er geen schadelijke stoffen vrij in onze leefomgeving, wat wel het geval is bij speelgoed gemaakt van plastic. Ook is plastic niet biologisch afbreekbaar. Je komt er dus nooit meer vanaf.

Het duurzaamste speelgoed is speelgoed dat lang in omloop blijft. Houten speelgoed wordt vaak doorgegeven en kunnen broertjes, zusjes, nichtjes, neefjes en zelfs kleinkinderen opnieuw veel plezier beleven met het speelgoed.

Terug naar boven.

Houten speelgoed stimuleert de ontwikkeling.

Éen van de belangrijkste voordelen van houten speelgoed is dat je kind zijn/haar eigen fantasie moet gebruiken tijdens het spelen. Fantasierijk speelgoed is enorm belangrijk voor de cognitieve vaardigheden ( kennis en informatie op te kunnen nemen en te verwerken ) van je kind. Houten speelgoed vraagt van je kind om te ‘’werken’’. Het is niet zo dat alles al is voorbedacht. Je kind moet zelf duwen, trekken, stapelen, draaien, enz. wat bijdraagt aan een actieve geest. Door de geur, de textuur, het gewicht en geluid van hout wordt de ontwikkeling van de zintuigen gestimuleerd.

Veel kinderen zijn gevoelig voor teveel prikkels. Hout geeft geen overprikkeling, het maakt namelijk geen geluid en je kind wordt niet uit zijn/haar eigen verhaal gehaald. Daarnaast heeft houten speelgoed matte en mooie kleuren of gewoon de natuurlijke kleur van het hout zelf. Daar straalt rust vanuit.

Terug naar boven. 

Houten speelgoed is veilig.

Al het houten speelgoed dat je in ons assortiment kunt vinden is veilig voor je kind. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, worden er geen giftige stoffen gebruikt tijdens het productieproces, maar ook wordt er veilige water-, soja- en plantaardige verf gebruikt voor het kleuren van het houten speelgoed. Zo ook als er een lak, was, coating of kleefstof gebruikt wordt is deze op natuurlijke basis. Hierdoor weet je zeker dat je kindje geen schadelijke stoffen binnenkrijgt wanneer het houten speeltje in het mondje belandt.

Terug naar boven.

Houten speelgoed is tijdloos.

Het is natuurlijk niet het allerbelangrijkste voordeel van houten speelgoed, maar het oog wil ook wat. Een paar houten blokken en houten dieren of piepende en knipperende, felgekleurde speeltjes in je woonkamer? Dan is de keuze snel gemaakt toch?! Het ziet er gewoon beter uit dan ander speelgoed. Eigenlijk is houten speelgoed gewoon hip én roept het een gevoel van nostalgie op.

Terug naar boven.

Waar op letten bij het kopen van houten speelgoed.

Er zijn verschillende aanbieders van houten speelgoed en er moet gezegd worden dat niet al het houten speelgoed veilig en verantwoord is. Als je voor houten speelgoed kiest ga je ervan uit dat je goed bezig bent, des te belangrijker dat je op een aantal punten let als je houten speelgoed gaat kopen.

  1. Goed houten speelgoed wordt gemaakt door ethische en milieubewuste bedrijven. Ze hebben niks te verbergen en zijn trots op de keurmerken, certificaten en productie van hun speelgoed.
  2. Kwalitatief, veilig houten speelgoed heeft een hogere kostprijs om het te maken. Hierdoor zijn de verkoopprijzen doorgaans hoger. Je betaalt een eerlijke prijs voor een eerlijk product.
  3. Goedkoop houten speelgoed wordt vaak in grote hoeveelheden gemaakt, bijvoorbeeld in China, en hebben geen goede kwaliteitscontrole t.o.v. de veiligheid, de gezondheid en bosbeheer.
  4. Kijk naar speelgoed keurmerken, deze zeggen ook veel over de kwaliteit en veiligheid van het houten speelgoed.
  5. Neem de aanwijzingen die op de verpakking staan serieus. Net als de leeftijdsindicatie. Met name als het gaat voor kleine onderdelen die gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen onder de 3 jaar.

Al het speelgoed wat je bij ons kunt vinden, voldoet aan de bovengenoemde punten, is dus veilig en van goede kwaliteit.

Nog even terugkomend op punt 2…….Ja, goed houten speelgoed is duurder in aanschaf, maar op de langere termijn goedkoper dan plastic speelgoed. Dit komt vooral door de levensduur van houten speelgoed. Je kunt het doorgeven, ruilen, uitlenen, delen of bewaren. De kwaliteit blijft!

Terug naar boven. 

Houten speelgoed in onze webshop.

Als laatste wil ik je nog een paar ideeën laten zien die je in onze webshop kunt vinden. Deze en de andere artikelen uit onze collectie zijn allemaal op een milieuvriendelijke manier gemaakt en volledige veilig voor je kindje om mee te spelen. Ook heeft ons houten speelgoed één of meer speelgoed keurmerken.

Terug naar boven. 

Reactie geven.

Wil je een reactie achterlaten of heb je een vraag over houten speelgoed? Dat kan natuurlijk, graag zelfs! Je kunt in ons Vriendenboek een reactie plaatsen. Deze wordt dan onderaan de blog geplaatst.

◄ Vorige blog: Modelbouw, jouw nieuwe hobby?

► Volgende blog: De ontwikkeling van de kindertekening.

Dit artikel delen:

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel