Door Ellen van Driel 22-06-2020
Houten speelgoed, Toen tot Nu
Enig idee hoe oud speelgoed eigenlijk is? Dat vroeg ik mezelf dus af en ben op onderzoek uitgegaan en wat blijkt…..Heel oud! Er zijn bewijzen gevonden dat er zelfs in de tijd van het oude Egypte al speelgoed was. En waarom ook niet, want kinderen blijven kinderen in welke tijd ze ook leven of leefden.
Mijn interesse gaat dan natuurlijk uit naar speelgoed gemaakt van hout. Ook benieuwd, dan is het een goed idee om lekker verder te lezen.
- Lang geleden.
- Productie houten speelgoed.
- Waar is het gebleven?
- Yes.......het is er weer!
Houten speelgoed in onze webshop.
- Ik wil graag een reactie plaatsen.
Lang geleden
Speelgoed heeft dus al een lange geschiedenis. Archeologen hebben speelgoed gevonden dat al in de tijd van het oude Egypte is gemaakt. In die tijd werd er door kinderen vooral gespeeld met poppen, mini paardjes en wagens, maar er zijn ook trekdiertjes, rammelaars, tollen, ballen, jojo’s en serviesjes gevonden. De poppen hadden vaak een vrouwenfiguur, zeg maar de voorloper van de barbie. Grappig toch, dat zo lang geleden ( dan hebben we het over minimaal 1100 v.Chr.) er al hetzelfde soort speelgoed was als waar kinderen in deze tijd mee spelen. Dat had ik eerlijk gezegd helemaal niet verwacht. De Romeinen hadden zelfs al leren ballen gevuld met lucht.
Speelgoed werd vroeger zelf gemaakt en daar werden verschillende materialen voor gebruikt, wat in die tijd natuurlijk alleen maar duurzaam materiaal kon zijn. Zo werden er in Mexico en Afrika poppen gemaakt van maiskolven en stro. In Zuid-Amerikaanse landen werd speelgoed weer gemaakt van aardewerk en wol. Een ander veel gebruikt natuurlijk materiaal ( bij ons favoriet ) was hout. Dat was ook logisch, want er was makkelijk aan te komen en eenvoudig te bewerken. Veel speelgoed dat door archeologen is gevonden was van hout. De oudste houten poppen (+/- 2000 v. Chr. ) komen uit Egypte, de eerste beweegbare poppen komen uit Griekenland en werden ook vooral gemaakt van hout, maar ook van terracotta, ivoor en gips. Toen hadden ze dus al duurzaam speelgoed, iets waar wij ons weer steeds meer bewust van worden.
Productie houten speelgoed
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen werd al het speelgoed zelf gemaakt. Het houten speelgoed werd steeds meer een onderdeel van de kindertijd, zodat er rond 1500 een begin is gemaakt met het produceren van houten speelgoed. In Duitsland waren er veel houtbewerkers, meubelmakers en houtdraaiers die speelgoed gingen maken. Met name in Neurenberg, die in die tijd de speelgoedstad van de wereld was en nu nog steeds van Europa. Elk jaar wordt er in Neurenberg de grootste speelgoedbeurs gehouden. Een snoepje om heen te gaan voor ons als aanbieder van houten speelgoed.
Halverwege de 18de eeuw werd de export van houten speelgoed steeds groter en gingen de handelaren ook het assortiment bepalen. Het speelgoed was aantrekkelijk om te zien met heldere kleuren en mooi vormgegeven. Rond deze tijd werden ook kwaliteitsnormen ingesteld. Het speelgoed werd nu bereikbaar voor alle lagen van de bevolking, doordat het aanbod groter werd. Eind van de 18de eeuw was het speelgoed voornamelijk bont gekleurd en werd het assortiment verder uitgebreid met o.a. houten blokken, keukentjes en poppenkasten. Houten treinen en onderdelen was toen het best verkochte speelgoed.
Helaas kwam hier verandering in.
Waar is het gebleven?
Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwamen er andere materialen op de markt, waaronder plastic. In eerste instantie konden de winkeliers en de consumenten het gebruik van plastic speelgoed totaal niet waarderen. Ze vonden dat plastic speelgoed nooit houten speelgoed kon vervangen. Inmiddels weten wij allemaal dat het door iedereen geaccepteerd is. De productie van houten speelgoed liep in een hard tempo terug, waardoor steeds meer speelgoedmerken kozen voor de goedkopere en modernere materialen. Plastic is ook veel gemakkelijker, sneller en goedkoper voor de massaproductie. Plastic speelgoed is tot op de dag van vandaag nog steeds minder duur dan houten speelgoed, maar houten speelgoed heeft zoveel belangrijke voordelen dat wij er graag weer meer bekendheid aan willen geven.
Yes.......het is er weer!
Nou ja, het is eigenlijk nooit weg geweest natuurlijk, maar het ligt onder een berg plastic speelgoed. Nog steeds zie je houten speelgoed nog maar weinig in de grote speelgoedwinkels en als het er wel is, is het zo’n klein beetje dat het totaal niet opvalt. Gelukkig is de productie van houten speelgoed nooit helemaal weg geweest, het begint zelfs weer meer in opkomst te komen doordat het een milieuvriendelijk alternatief voor plastic speelgoed is. De rollen zijn eigenlijk weer een beetje aan het omdraaien. Ik moet eerlijk zeggen dat toen wij ons aan het oriënteren waren voor Mijnspeelwinkel, ik echt verbaasd was hoeveel merken en hoeveel keus er in houten speelgoed is. Er zitten zulke mooie merken bij, die ook in de productie van hun artikelen aan het milieu denken. Tuurlijk moet je ook met de aanschaf van houten speelgoed kijken naar de kwaliteit en de veiligheid voor kinderen, want daar zit zeker ook verschil in. De artikelen die in onze webshop te vinden zijn voldoen in ieder geval aan die normen. Houten speelgoed zal waarschijnlijk altijd duurder in aanschaf blijven, doordat het vaak niet in grote massa’s en vaak nog met de hand wordt gemaakt. Daar tegenover gaat het veel langer mee, kan het van generatie tot generatie worden doorgegeven, zitten er geen schadelijke stoffen in, heeft het een grote educatieve waarde en is het veel milieuvriendelijker, zowel het materiaal als het productieproces. En ook niet onbelangrijk, het is prachtig om te zien.
Houten speelgoed in onze webshop.
Benieuwd naar onze artikelen, neem gerust een kijkje in onze webshop. Wij hebben ons assortiment opgedeeld in leeftijden. Hieronder kun je onze collectie bekijken op basis daarvan.
- Baby - Peuter, van 0 tot 3 jaar.
- Kleuter - Kind, van 3 tot 10 jaar.
- Tiener - Volwassen, van 10 tot 99 jaar.
Al het speelgoed wat je bij Mijnspeelwinkel kunt vinden is duurzaam gemaakt, milieuvriendelijk en van een zeer goede kwaliteit.
Reactie geven
Wil je een reactie achterlaten of heb je een vraag? Dat kan natuurlijk, graag zelfs! Je kunt in ons Vriendenboek een reactie plaatsen. Deze wordt dan onderaan de blog geplaatst.
Reactie in ons Vriendenboek:
► Volgende blog: Houten dieren, het nut ervan.