Door Ellen van Driel 03-08-2020

Houten dieren, het nut ervan.

Zo ongeveer het eerste woordje wat we allemaal leren of geleerd hebben, na de woordjes Papa en Mama is toch wel “Boe!!’’. Ik denk dat elke ouder wel aan zijn/haar kleintje vraagt “ Wat doet de koe?’’. Ja, ook ik heb me hieraan schuldig gemaakt.

Voor elk kind is het nuttig om te spelen met speelgoed dieren. Van baby en peuter tot kleuters en oudere kinderen. Wat zorgt er nu voor dat houten dieren om mee te spelen nuttig zijn? Lees verder en ontdek.

Het beste speelgoed is simpel

Veel plastic speelgoed dat te koop is geeft kinderen duidelijk aan waar en hoe ze het moeten gebruiken. Vaak met maar één druk op de knop en alles gaat geluid maken en licht geven. Na een tijdje hoor je bijvoorbeeld een auto wel een erg vreemd geluid maken en ja hoor er moeten weer nieuwe batterijen in. Met dit soort speelgoed is een kind al snel weer klaar, want hij/zij hoeft niet zijn eigen fantasie te gebruiken. Dit soort speelgoed remt de vindingrijkheid af wat juist belangrijk is. Wat een kind niet voldoende heeft aangeleerd, blijft ook in het verdere leven matig ontwikkeld. Door te spelen met fantasie ontdekt je kind mogelijkheden en oplossingen. Het is denk ik wel duidelijk dat dit niet wordt bedoeld met simpel speelgoed.

Een goed voorbeeld van simpel speelgoed zijn houten dieren. Ze maken geen geluid, het kan niet open of dicht, ze geven geen licht en er zit niks in wat rammelt. Daarnaast zijn ze ook bijna niet kapot te maken. Houten dierenfiguren zijn mooi basis speelgoed waarmee je kunt stapelen, spelen, gebruiken bij een seizoentafel en prima kan combineren met ander speelgoed, zoals houten blokken. Ook zijn ze goed te gebruiken als rollenspel speelgoed.

Terug naar boven. 

Kinderen en dieren

Deze twee samen, kind en dier, blijkt een goede combinatie te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen meer interesse hebben in een dier dan in speelgoed. Niet voor niets is een middagje kinderboerderij of dierentuin vaak een geslaagd plan. Vandaar dat je in speelgoed ook vaak speeldieren terug kunt vinden, bijvoorbeeld trekdiertjes en in puzzels en daar heb je hem weer….de houten dieren.

Wist je dat kinderen van nature helemaal niet bang zijn voor dieren, zelfs niet voor ‘’enge dieren’’, zoals bijvoorbeeld spinnen. Dat wordt in de loop van hun leven aangeleerd.

Terug naar boven.

Leerzaam

Speelgoed dieren prikkelen eigenlijk direct de verbeelding van je kind. Kleintjes kunnen op jonge leeftijd al veel leren over de natuur en ontwikkelen hun inlevingsvermogen, emoties en vriendschap. Daarnaast helpen ze bij het creatief denken van kinderen. Het begint vaak al met het favoriete knuffeltje waar we héél zuinig op moeten zijn en vooral niet kwijt moeten raken.

Onze speeldieren van PlanToys zijn geschikt voor kindjes vanaf 12 maanden. De dieren van hout brengen de creativiteit en het verbeeldingsvermogen helemaal tot leven. Zeker als je als ouder bijvoorbeeld tijdens het voorlezen houten dieren figuren erbij pakt die in het boekje voorkomen, of bij een zelf verzonnen verhaaltje. Ze zijn goed van formaat voor de kleine handjes, zodat de fijne motoriek verder ontwikkelt door het grijpen. De houten dieren zien er schattig uit, echt nog voor kleintjes. Dit helpt weer bij het ontwikkelen van de observatievaardigheden. Ze beginnen met leren hoe dieren eruitzien.

Is je kind wat ouder, dan zijn speeldieren van Holztiger super leuk en leerzaam om vragen mee te beantwoorden. ‘’Waar komt de olifant vandaan?’’ of ‘’ Welke dieren worden er bedreigd en hoe komt dat?’’. Met speelgoed dieren worden kinderen ook meer bewust van de natuur om hen heen. Door de realistische uitstaling van deze houten dieren in ons assortiment krijgen kinderen een goed beeld van uiterlijke kenmerken van de verschillende diersoorten en wordt de dierenwereld respectvol neergezet.

Doordat de houten dieren van een natuurlijk materiaal zijn gemaakt, leert je kind ook wat de natuur te bieden heeft en we op een duurzame manier met de aarde moeten omgaan.

Terug naar boven.

Duurzaam

Houten dieren zijn op twee manieren duurzaam.

1: Ze zijn duurzaam in gebruik. Zoals ik al in het begin van deze blog zei, zijn houten dieren bijna niet kapot te krijgen. Hierdoor is het speelgoed dat van generatie op generatie kan worden doorgegeven. Zeker ook omdat de dieren van hout tijdloos zijn, een zebra ziet er een generatie later toch echt nog hetzelfde uit.

2: Ze zijn duurzaam door de manier waarop ze worden gemaakt. Dat geldt natuurlijk zeker voor de keuze van materiaal (hout), maar ook de manier hoe de houten dieren worden gemaakt.

In ons assortiment hebben wij de houten dieren van Holztiger, deze zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Daarnaast hebben wij ook schattige houten diertjes van PlanToys, die al geschikt zijn voor kleintjes vanaf 12 maanden.

Om met de speeldieren van Plantoys te beginnen, deze zijn op een super duurzame manier gemaakt, namelijk van Planwood. Huh,Planwood? Ja, Planwood. Het is geen nieuw ontdekte boomsoort, maar dit wordt gemaakt van het overtollige zaagsel en de takken van de bomen. De kleuren van de dieren van hout zijn gemaakt met organische kleurstoffen. Op deze manier wordt het maximale van het duurzame materiaal gebruikt. Het merk PlanToys is op alle vlakken in hun productieproces erg duurzaam bezig, maar daar schrijf ik wellicht later nog eens een blog over.

Dan de houten dieren van Holztiger, ook zo’n mooi merk. Deze dieren om mee te spelen worden gemaakt van esdoorn of beukenhout en dat gebeurd met de hand. Ambachtelijke dieren dus. De hoeken worden mooi afgerond en de dieren van hout zijn van een fijne dikte, zodat ze prettig zijn om vast te houden. Daarna worden ze ook weer met de hand geschilderd met een niet giftige verf op waterbasis. De houtnerf blijft nog goed zichtbaar, wat ze alleen nog maar mooier maakt. Na het verven krijgen ze een natuurlijke lak, zodat ze glad en zacht aanvoelen. Veel speelgoed dieren van Holztiger hebben ook het keurmerk ‘’Spiel gut” gekregen. Dit keurmerk staat voor ‘’Geprobeerd en getest door kinderen en goedgekeurd door experts’’. Het speelgoed wordt getest op speelwaarde, materiaal, vakmanschap, duurzaamheid en veiligheid.

Terug naar boven. 

Decoratief

Natuurlijke materialen in je interieur geven altijd wel een gezellige en huiselijke sfeer. Het geeft een relaxend en warm gevoel. Daarom zijn houten dieren ook prima geschikt als decoratie in huis of de kinderkamer. Hout is tijdloos en een prachtig materiaal dat past bij elke vorm van het interieur of het nu scandinavisch, industrieel of landelijk is. Dus wordt er even niet mee gespeeld, dan kunnen ze prima geshowd worden.

Houten dieren zijn erg leuk om te verzamelen en leuk om op jonge leeftijd al mee te beginnen. Zo kun je de dieren van hout mooi uitbreiden met bepaalde gelegenheden, zoals zwemdiploma, verjaardag, sint, rapport of gewoon zomaar.

Terug naar boven.

Houten dieren in onze webshop.

Bij Mijnspeelwinkel hebben wij een leuke collectie houten dieren in ons assortiment. Uiteraard van de bovengenoemde merken PlanToys en Holztiger. Daarnaast bieden wij ook unieke, door ons zelf, samengestelde dieren set aan. Ik zet er een aantal voor je op een rijtje.

Terug naar boven. 

Reactie geven

Wil je een reactie achterlaten of heb je een vraag? Dat kan natuurlijk, graag zelfs! Je kunt in ons Vriendenboek een reactie plaatsen. Deze wordt dan onderaan de blog geplaatst.

Reactie in ons Vriendenboek:

◄ Vorige blog: Houten speelgoed, toen tot nu.

► Volgende blog: Duurzaam speelgoed, 5 keer waarom.

Dit artikel delen:

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel