Door Ellen van Driel 14-09-2020
Duurzaam speelgoed, 5 keer waarom
Duurzaam is een woord dat je steeds vaker hoort om je heen. We gaan ons steeds meer bewust worden dat onze manier van leven veel effecten heeft op de aarde. Duurzaamheid begint een nieuwe en goede trend te worden. Je ziet het steeds meer terugkomen in de verschillende branches. Bijvoorbeeld bij de supermarkten, daar worden steeds manieren bedacht om verspilling van voedsel tegen te gaan. Bijvoorbeeld voedsel wat bijna bij de uiterste datum is voor een heel klein prijsje te verkopen. Ook als het om speelgoed gaat, heb je de mogelijkheid om voor duurzaam speelgoed te kiezen.
Maar wat is duurzaam speelgoed eigenlijk en waarom zou je ervoor kiezen? Wij proberen je door middel van 5 punten je een goed beeld te geven wat duurzaam speelgoed is. Hier komen ze:
1: Duurzame materialen
Heel vroeger werd speelgoed alleen maar met natuurlijke materialen op een duurzame manier gemaakt zoals je kunt lezen in onze blog ‘’houten speelgoed, toen tot nu.’’
Wat zijn duurzame materialen? Voorbeelden hiervan zijn hout, natuurlijk rubber, kurk en gerecyclede materialen zoals karton.
Als je aan duurzaam speelgoed denkt, dan komt als één van het eerste houten speelgoed in je op. Toch is niet al het houten speelgoed duurzaam. Waaraan kun je dat wel zien? Wat is verantwoord speelgoed? Let vooral op de keurmerken voor speelgoed bij het kopen van duurzaam speelgoed. De keurmerken PEFC en FSC geven aan dat het hout wat gebruikt wordt voor het speelgoed uit duurzaam beheerd bos komt. Hierbij wordt gekeken naar de ecologische, sociale en economische aspecten die bij goed bosbeheer horen. Wij hebben de verschillende keurmerken voor speelgoed voor je op een rij gezet die onze artikelen hebben.
Veel duurzaam speelgoed wordt gemaakt van hout van de rubberbomen. Deze bomen produceren de eerste 15 jaar rubber, waar onder andere ook speelgoed van wordt gemaakt, waarna het hout gebruikt wordt voor speelgoed. Vroeger werden deze bomen verbrand. Een ander duurzaam materiaal is kurk, afkomstig van de schors van de kurkboom. Ook zie je restafval van andere productieprocessen terugkomen als duurzaam materiaal bij duurzaam speelgoed.
Naast de duurzame materialen is het ook belangrijk dat er geen giftige stoffen worden gebruikt voor het bewerken van het duurzaam speelgoed. Kenmerkend voor duurzaam speelgoed is dat er geen chemische stoffen worden gebruikt voor bijvoorbeeld het kleuren. Vaak wordt er bij ecologisch speelgoed geverfd met verf op waterbasis en gemaakt van organische stoffen, vrij van lood en andere metalen, niet giftige inkt op sojabasis en milieuvriendelijke lijm.
2: Meerwaarde
Als je aan duurzaam denkt, dan heeft ook zeker de levensduur daar een groot aandeel in. Hoe langer speelgoed meegaat, hoe minder er nieuw gekocht hoeft te worden. Speelgoed van slechte kwaliteit is vaak na een aantal keer spelen kapot en alweer aan vervanging toe. Niet echt duurzaam dus. Duurzaam speelgoed staat voor goede kwaliteit, tijdloos en wat vaak van generatie op generatie kan worden doorgegeven.
In onze blog ‘’Houten dieren, het nut ervan’’ hebben we al een stukje geschreven over de leerzaamheid van, in dit geval de houten dieren. Duurzaam speelgoed heeft vaak verschillende speelmogelijkheden zonder een vooraf bepaald doel of spel. Dit wordt ook wel open einde spel genoemd. Kinderen volgen tijdens het spelen hun eigen verbeelding en creativiteit die ze op dat moment hebben. Ook dit is eigenlijk weer duurzaam, want één stuk speelgoed kan voor meerde speelmogelijkheden gebruikt worden.
3: Productie
Een belangrijk en groot onderdeel van duurzaam speelgoed is de productie ervan. Bij een goede productie zijn de werkomstandigheden voor de werknemers goed en wordt er aan het milieu gedacht. Productieprocessen kunnen erg schadelijk zijn voor het milieu, omdat er vaak chemische stoffen vrijkomen. Bij de productie met natuurlijke en duurzame materialen is de belasting voor het milieu veel minder. Ook zijn natuurlijke materialen weer biologisch afbreekbaar, wat ook weer ten gunste is van het milieu.
De merken die duurzaam speelgoed op de markt brengen, streven er naar om duurzaamheid op alle onderdelen zoveel mogelijk te waarborgen. Dus ook in het productieproces.
4: Verzending
Ik las laatst een stukje over een onderzoek van TNO in opdracht van twee brancheorganisaties, over het afhalen van je pakketjes. Het blijkt dus, door een simulatie van TNO, dat wanneer 50% van alle pakjes naar een afhaalpunt gaan, de bus van de bezorger 17% minder CO2 uitstoot. Voorwaarde is dan wel dat je het pakketje op loop- of fietsafstand kunt ophalen en dus niet met de auto, anders gaat de duurzaamheidswinst weer verloren. Voor de Corona-uitbraak werd 13% van de pakketten bezorgd bij een afhaalpunt, doordat veel mensen nu thuiswerken is dat percentage gedaald naar 6%. Misschien is het een overweging waard om je pakketje naar een afhaalpunt te sturen.
Ook wij van Mijnspeelwinkel.nl proberen de bestellingen van ons duurzaam speelgoed zoveel mogelijk op de fiets naar een ophaalpunt weg te brengen met het oog voor het milieu. Daarbij moet ik wel eerlijk toegeven, dat wij er andersom helemaal niet bij stil hebben gestaan, want als wij een pakketje besteld hebben, laten wij dit ook gewoon thuis bezorgen. Wij gaan hier zeker, waar mogelijk, meer gebruik van maken. Je hebt ook niet altijd de keus om je pakketje naar een afhaalpunt te sturen. Bij Mijnspeelwinkel.nl heb je die mogelijkheid wel.
Omdat wij met onze webshop proberen ons steentje bij te dragen aan de duurzaamheid hebben wij gekozen voor verzenddozen van gerecycled karton ( 70% ). Zo ook ons vulmateriaal en draagtasjes ( 100% gerecycled), milieuvriendelijke tape en inpakpapier voorzien van het PEFC-keurmerk. Alles is weer recyclebaar. Vulmateriaal dat wij bijvoorbeeld via een groothandel binnenkrijgen hergebruiken wij weer. We proberen zoveel mogelijk te kiezen voor duurzame materialen.
5: Bewustwording
Steeds meer ouders beginnen bewust te worden van het feit dat kinderen helemaal niet veel speelgoed nodig hebben. Te veel speelgoed zorgt vaak voor keuzestress en dat je kind zich snel verveelt. Minder speelgoed zorgt bijvoorbeeld voor een grotere creativiteit, langere spanningsboog, sterkere sociale vaardigheden, zuiniger en meer waardering voor spullen en meer doorzettingsvermogen. Kun je dan helemaal geen speelgoed meer kopen? Dat natuurlijk zeker wel, maar op een bewustere manier ( zoals benoemd in de bovenstaande punten ), want goed en duurzaam speelgoed is natuurlijk ook leerzaam en prikkelend voor de fantasie en de creativiteit.
Als je kies voor minder, maar verantwoord speelgoed ben je zelf ook duurzaam bezig. En ja, duurzaam speelgoed is over het algemeen duurder in aanschaf, maar als je het bovenstaande meeneemt dan is dat ook wel logisch. Aan goede kwaliteit hangt een prijskaartje, maar je haalt het er ook weer uit. (zie punt 2). Wie kent het gezegde niet “Goedkoop is duurkoop”. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor onze kinderen en hun toekomst.
Duurzaam speelgoed in onze webshop.
In onze webshop vind je een mooie collectie van duurzaam speelgoed voor jong en oud! Hieronder heb ik een aantal artikelen op een rijtje gezet om je een indruk te geven van ons aanbod.
- Constructie blokken XL, geschikt vanaf 3 jaar.
- Jungle dieren set, geschikt vanaf 3 jaar.
- Grafietpotloden, geschikt vanaf +/- 10 jaar.
- Waar ben je olifant, voelboekje geschikt vanaf 2 jaar.
- Zintuig blokken, geschikt vanaf 12 maanden.
- Knikkerbaan bouwdoos, geschikt vanaf 14 jaar.
- Schetsboek A4, voor alle leeftijden.
Reactie geven
Wil je een reactie achterlaten of heb je een vraag over duurzaam speelgoed? Dat kan natuurlijk, graag zelfs! Je kunt in ons Vriendenboek een reactie plaatsen. Deze wordt dan onderaan de blog geplaatst.
◄ Vorige blog: Houten dieren, het nut ervan.
► Volgende blog: Onze 10 weetjes over hout.