Door Ellen van Driel 26-10-2020

Onze 10 weetjes over hout.

Inmiddels is het je misschien wel opgevallen ( dat hopen wij in ieder geval ) dat bij Mijnspeelwinkel.nl vooral hout centraal staat. Of nou ja, eigenlijk de boom. Maar zeg je boom, dan denk je ook meteen aan hout toch?! Voor ons een leuk uitgaanspunt om eens te kijken hoe hout in bijvoorbeeld onze taal voorkomt en of er leuke weetjes te vinden zijn. Nou die zijn er zeker, zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. ( kon het even niet laten ). Ben je benieuwd, lees dan lekker verder, want hieronder staan onze 10 hout weetjes.

  1. Hoeveel soorten hout.
  2. Twee groepen bomen.
  3. Verantwoord hout.
  4. Spreekwoorden en gezegden met hout.
  5. Duurste hout.
  6. Waaibomenhout.
  7. Woorden met hout.
  8. Versteend hout.
  9. Slaap in hout.
  10. Speelgoed hout.

Hout weetje 1: Hoeveel soorten hout.

Wij hadden geen idee, maar er zijn dus wel duizenden soorten hout over de hele wereld! Wees niet bang, we zullen ze niet allemaal gaan benoemen. In Nederland worden er ongeveer 200 soorten van gebruikt. De meeste gebruikte houtsoorten zijn grenenhout, hardhout en vurenhout. Grenenhout is voordelig, licht van gewicht en prima geschikt voor binnen gebruik. Hardhout is robuust, makkelijk in onderhoud en heeft een lange levensduur. Vurenhout wordt het meest in Nederland gebruikt, is makkelijk te bewerken en is duurzaam.

Terug naar boven.

Hout weetje 2: Twee groepen bomen.

Hout is eigenlijk afkomstig uit twee verschillende groepen bomen. Klinkt alweer een stuk overzichtelijker toch? Dat zijn de loofbomen en de naaldbomen. Loofbomen groeien niet zo snel, hierdoor heeft het hout een hogere dichtheid en is het hout harder. Naaldbomen groeien dus veel sneller, waardoor het hout zachter is en makkelijker te bewerken. Dus hardhout komt van loofbomen, zoals de eik, de linde en populier. Zachthout komt van naaldbomen, zoals dennen, de zilverspar en de jeneverbes.

Terug naar boven. 

Foto's: Pinterest

Hout weetje 3: Verantwoord hout.

Vanaf maart 2013 is het in de hele Europese Unie verboden om illegaal gekapt hout te verkopen. Houthandelaren moeten kunnen bewijzen dat hun hout een verantwoorde ontwikkeling hebben doorgemaakt. Zoals het bosbeheer. Daar zijn keurmerken voor, een FSC- of PEFC-keurmerk. Deze geven je de garantie dat het verantwoord hout is. Deze twee keurmerken zie je ook veel terugkomen bij ons houten speelgoed.

Terug naar boven.

Hout weetje 4: Spreekwoorden en gezegden met hout.

Veel spreekwoorden en gezegden over hout zijn terug te voeren naar vroegere tijden, toen hout nog de belangrijkste grondstof was. De schepen waren toen van hout en niet te vergeten onze oer hollandse klompen. Eigenlijk werden alle benodigde spullen zoals meubels en eetgerei van hout gemaakt. Elk houtsoort heeft haar eigenschappen en werden voor verschillende doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld voor lepels te snijden of om meubels te maken. Dit is ook in spreekwoorden terug te vinden. ‘’ Van alle hout kan men geen lepels maken” en ‘’ Alle hout is geen timmerhout ’’. Allebei betekenen ze hetzelfde namelijk ‘’ Niet alles is van voldoende kwaliteit’’.

Hieronder nog een paar leuke spreekwoorden. Als je ons volgt of in de gaten houdt op Facebook en Instagram zal je ook met regelmaat een spreekwoordje tegenkomen.

Terug naar boven. 

 

Hout weetje 5: Duurste hout.

Agarhout is een donker harsachtig hout van de Aquilaria boom en wordt gezien als één van de duurste natuurlijke materialen. Dit heeft te maken met de zeldzaamheid ervan. De Aquilaria boom is een grote groenblijvende boom die voorkomt in Zuidoost-Azië. Agarhout wordt gevormd doordat het wordt aangetast door een schimmel. Hierdoor gaat de boom een beschermende sterk geurende hars afscheiden. Als gevolg hiervan veranderd de kleur van het hout, het wordt steeds donkerder en harder. De hars heeft een speciale geur die bijvoorbeeld wordt gebruikt in dure parfums. De geur wordt omschreven als vol, warm, balsamisch, houtig en een beetje rokerig.

Terug naar boven.

Hout weetje 6: Waaibomenhout.

Waaibomenhout is afkomstig van bomen die worden blootgesteld aan de elementen van de natuur en zich sterk moeten houden in een harde wind. Deze bomen staan bijvoorbeeld dicht bij de kust. Door de constante stevige wind groeien ze krom, waardoor het hout een slechte, knoestige kwaliteit krijgt. Als er tegenwoordig wordt gezegd ‘’ het is gemaakt van waaibomenhout ’’ wordt het als algemene term gebruikt voor een slechte kwaliteit van hout. Als het hout bijvoorbeeld snel krom trekt, erg dun is of veel kwasten heeft. Een boom die een goede kwaliteit hout levert, moet wel beschermd staan zoals in een bos.

Terug naar boven. 

Foto's: Pinterest

Hout weetje 7: Woorden met hout.

Hoe wordt hout eigenlijk omschreven in de Dikke van Dale? Hout = de harde stof waaruit bomen bestaan. Nou, dat is nog eens een duidelijke omschrijving. In onze Nederlandse taal zijn er 1267 woorden die beginnen met ‘’hout’’. 618 woorden eindigen op ‘’hout’’, én het woordje ‘’hout ‘’ heeft 343 rijmwoorden. Wij vinden het grappige feitjes, maar je mag ze gewoon weer vergeten.

Terug naar boven. 

Hout weetje 8: Versteend hout.

Versteend hout, ja ook dat bestaat. Hout is langzaam ( héééééél langzaam ), maar zeker veranderd in steen. Dan bedoelen we ook echt 100% steen. Dit is ontstaan doordat bomen onder een dikke laag vulkanisch as terecht zijn gekomen. De as bevat allerlei mineralen, die oplossen in het grondwater. Het grondwater doordrenkt vervolgens de boom en op deze manier nemen de mineralen de plaats van de houtcellen in. Dit proces gaat erg langzaam, waardoor de houtstructuur perfect bewaard blijft. Zo kun je in versteend hout nog heel goed de jaarringen zien en kenners kunnen de boomsoort nog herkennen. Versteend hout is net zo hard als graniet. Gaaf toch?!

Terug naar boven.

Hout weetje 9: Slaap in hout.

Wel eens gehoord van slaap in hout? Voor ons in ieder geval weer een leermomentje, nooit van gehoord. Slaap in hout is een natuurlijk proces. Dit komt door ( daar zijn ze weer ) schimmels. Als een boom is omgezaagd, gaan er al vrij snel schimmels in groeien. Er zijn 15 verschillende soorten houtschimmels. Het hout reageert op deze schimmels door op sommige plekken te gaan verkleuren in een lichtere tint of zelfs blauwachtig of roze. Het is helemaal mooi als er tekeningen in het hout ontstaan van donkere of zwarte lijnen. Als het schimmelproces te lang doorgaat, gaat het hout rotten. Als er op tijd gezaagd, behandeld en gedroogd wordt, blijven er prachtige verkleuringen over die mooi zijn als decoratie.

Terug naar boven. 

Foto's: Pinterest

Hout weetje 10: Speelgoed hout.

Voor het maken van houten speelgoed wordt vaak rubberhout gebruikt. Dit is één van de duurzaamste houtsoorten. Veel artikelen die je in onze webshop kunt vinden zijn ook gemaakt van rubberhout. Maar ook esdoornhout, beukenhout, berkenhout en cederhout. Onder het kopje ‘’ meer informatie’’ bij elk artikel kun je de houtsoort vinden.

Neem gerust eens een kijkje in onze shop voor ons houten speelgoed voor jong en oud!

Terug naar boven.

Reactie geven.

Wil je een reactie achterlaten of heb je een vraag? Dat kan natuurlijk, graag zelfs! Je kunt in ons Vriendenboek een reactie plaatsen. Deze wordt dan onderaan de blog geplaatst.

◄ Vorige blog: Duurzaam speelgoed, 5 keer waarom.

► Volgende blog: Modelbouw, jouw nieuwe hobby?

Dit artikel delen:

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel