Door Ellen van Driel 07-12-2020

Modelbouw, jouw nieuwe hobby?

Even een kleine introductie over modelbouw. Modelbouw is het maken van bouwmodellen en dan zijn het vaak schaalmodellen, bijvoorbeeld bij voertuigen en gebouwen. Modelbouw kun je eigenlijk ook wel 3D puzzels noemen en is voor alle leeftijden. Wij hebben houten bouwmodelletjes voor kinderen vanaf 5 jaar. Modelbouw is dus geschikt voor jong en oud! Misschien denk je nu “ Modelbouw is echt niks voor mij!’’. Lees dan toch even verder, grote kans dat je van gedachten veranderd…....of toch niet. Maar ja, dat weet je pas als je het gelezen hebt.

Modelbouw voor volwassenen.

Waarom is modelbouw zou leuk om te doen? Vooropgesteld, modelbouw is zeker niet alleen een hobby voor mannen. Dat wordt toch meestal wel gedacht. Er zijn ook vrouwen die het super leuk vinden om te doen weten wij uit ervaring. In ons modelbouw assortiment hebben wij bouwmodellen die leuk zijn voor vrouwen, zoals het antiek kistje, waar je je sieraden in kunt opbergen en de mechanische bloem met een ballerina. Of wat dacht je van de Hurdy Gurdy, een echt werkend snaarinstrument. Maar ben je toch meer een autoliefhebster dan hebben we ook genoeg keuze. Alle modellen zijn leuk voor mannen en vrouwen.

Gaan we weer terug naar de vraag “ Waarom is modelbouw zo leuk om te doen?”

  1. Modelbouw is ontspannend. Regelmatig een tijdje gaan zitten om een model te bouwen werkt heel stress verlagend. Het maakt je hoofd leeg en is aan te bevelen als je een stressvol leven hebt.
  2. Met modelbouw ontwikkel je artistieke vaardigheden. Elk bouwmodel zorgt ervoor dat de creatieve kant van je hersenen worden getraind. Mooi meegenomen toch?!
  3. Een modelbouw collectie opbouwen. Je zult merken dat als je bouwmodel af is deze prachtig is om te zien. De kans is groot dat je een speciaal plekje gaat maken waar je je bouwmodellen kunt uitstallen. Een plank in de kast, op je dressoir of in je werkkamer waar je bijvoorbeeld je auto collectie kunt neerzetten. Zo kun je er nog jaren van genieten.
  4. Elk bouwmodel heeft zijn eigen verhaal. Of het nu gaat over een klassieke auto of een stoomtrein uit de vorige eeuw. Schaalmodellen geven je de mogelijkheid om meer te weten te komen over je bouwwerk.

Schaalmodellen.

In de modelbouw zie je vaak schaalmodellen. Een schaalmodel is een kopie van bijvoorbeeld een voertuig en dan in ( meestal ) verkleinde, maar vergrootte vorm kan ook. Om dit te kunnen maken wordt er een bepaalde schaal gebruikt die de grootte van de onderdelen en het geheel van het bouwmodel bepaalt.

Modelbouw tips.

Ben je nog niet bekend met modelbouw dan hebben wij een aantal handige tips voor je waar je op kunt letten als je aan een bouwdoos wilt gaan beginnen. Ook handig als je al wel kennis hebt gemaakt met modelbouw.

  1. Let op de grootte van het bouwpakket en kijk naar het niveau. Kies een makkelijk model die je ook erg aanspreekt. Als je begint met modelbouw is het natuurlijk wel zo leuk voor de motivatie en het plezier dat je het bouwmodel ook kunt afmaken. Bij Mijnspeelwinkel.nl geven we bij elk bouwmodel het bouwniveau aan.
  2. Leuk bouwpakketje gevonden?.......Lees en bekijk dan voordat je begint eerst goed de instructies en informatie over het bouwen. Zo kom je niet ineens voor verrassingen te staan.
  3. Deze hulpmiddeltjes zijn onmisbaar bij modelbouw. Het is altijd handig om een hobbymesje, schuurpapier met fijne korrel, een waxinelichtje, een schone doek en evt. een klein hamertje bij de hand te hebben. Bij Mijnspeelwinkel.nl krijg je één hulpmiddeltje cadeau bij aankoop van een bouwdoos.
  4. Wees geduldig. ( Ook ) niet mijn sterkste punt, maar hé, alles is te leren. Om een mooi en volledig eindresultaat te krijgen van je bouwmodel zijn tijd en geduld belangrijk. Met een goede voorbereiding, zoals hierboven vermeld, ben je al een heel eind in de juiste richting. Sommige bouwmodellen kunnen een langere tijd in beslag nemen. Elke keer bouw je er weer een stukje verder aan, met uiteindelijk een prachtig eindresultaat.
  5. Geniet van modelbouw. Of het nu gaat om het bouwen of het trots zijn op het eindresultaat, het gaat om het plezier dat je krijgt van deze hobby en probeer van elke fase te genieten.

Hobby met het gezin.

Je zou het in eerste instantie misschien niet zeggen, maar modelbouw is een hele leuke activiteit om met het hele gezin te doen. Je kind(eren) kunnen nog wat te jong zijn misschien, maar we hebben bijvoorbeeld een gave vlinder van Ugears, die je zelf kunt bouwen en je kind kan de vleugels inkleuren of verven. Of geef je kind, terwijl je zelf lekker aan het bouwen bent, houten blokken. Op deze manier doen ze toch een beetje mee en wie weet komt later de interesse voor modelbouw.

Of kijk bij onze bouwmodellen voor kinderen. Het is namelijk ook leuk om ieder aan je eigen bouwmodel te werken, maar wel gezellig bij elkaar en op die manier heb je toch weer extra qualitytime met elkaar te pakken.

Waarom kiezen wij voor houten modelbouw?

Als je bij ons in het assortiment kijkt van modelbouw, dan zal je alleen modelbouw van hout vinden. Waarom? Wij vinden het belangrijk dat we bij het uitkiezen van onze artikelen letten op het milieu. Daarom willen wij geen modelbouw van plastic en voor de bouwmodellen bij ons heb je geen lijm nodig. Naast dat dat prettig is ( lees: geen plakvingers ), is dat ook weer beter voor het milieu. Spreek je dit ook aan, dan is Mijnspeelwinkel.nl jouw modelbouw webshop! Voor jezelf of om een origineel cadeau te geven.

Als je Mijnspeelwinkel al wat langer kent, dat weet je inmiddels dat wij alleen maar materialen in onze webshop hebben die afkomstig zijn van de boom. Zoals hout, maar ook kurk, karton en 100% natuurlijk rubber.

De houten bouwmodellen van Ugears zijn vaak voorzien van een werkend mechanisme en zijn trouwens prachtig om te zien. Ze verdienen echt een mooi plekje in je huis. Na al het bouwen kun je er dus nog elke dag van genieten. Zo staat de Grandprix auto bij ons op een bankje in de hal.

En van gedachten veranderd over modelbouw? Zo ja, neem een kijkje bij onze houten bouwmodellen.

Waarschuwing!!!!! Het kan verslavend zijn.

Reactie geven.

Wil je een reactie achterlaten of heb je een vraag over modelbouw? Dat kan natuurlijk, graag zelfs! Je kunt in ons Vriendenboek een reactie plaatsen.

Wil je up-to-date blijven van Mijnspeelwinkel, bijvoorbeeld wanneer er weer een nieuwe blog verschijnt, schrijf je dan in voor de Speelkrant die één keer per twee weken wordt verstuurd.

Terug naar boven.

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel