Door Ellen van Driel 01-03-2021

De ontwikkeling van de kindertekening.

Heb je vragen als ‘’wanneer begint mijn kindje eigenlijk met tekenen?’’ Of ‘’Wat is het nut van een juiste pengreep?’’ Misschien ben je wel benieuwd naar de voordelen van dikke kleurpotloden. In deze blog over de ontwikkeling van de kindertekening hopen wij op deze en andere vragen een antwoord te geven. Dus lees lekker verder.

Kinderen beginnen eigenlijk op dezelfde manier met tekenen, dan nog ongecontroleerd krassen genoemd.

Dreumes tekenen.

Je kleine dreumes heeft nog niet het besef om bewust de keuze te maken om te gaan tekenen. Het begint vaak met het kliederen met eten of vlekken maken op het slabje. Geef je je kleintje van rond de één jaar een potlood in het handje en je kunt erop rekenen dat hij/zij zich gaat uitleven. Het begint met een eerste krasje. Een licht lijntje, alsof het per ongeluk is gebeurd. Je kindje begint te ontdekken wat er gebeurd en gaat dat herhalen. Ook weleens op plaatsen waar het niet helemaal de bedoeling is (lees: muur, tafel, vloer). Voor je kindje zal het een hele uitdaging zijn om op het papier te blijven.

Voor een dreumes heeft de ‘’kindertekening’’ nog geen betekenis. Het doel is vooral de beweging van het tekenen zelf, nog niet het creëren van iets. Als je kindje rond de 1,5- 2 jaar oud is, is de motoriek alweer wat beter ontwikkelt waardoor ze bewuster streepjes gaan zetten. Wel wordt de ene keer het hele vel papier gebruikt en de andere keer weer alleen maar een klein hoekje. Als je kindje al kan praten ( ontwikkelt bij ieder kind anders ), begint het gebabbel over de kindertekening. Een tweejarig kindje tekent en bedenkt daarna wat het is. En de uitleg kan zomaar weer veranderen.

Een kleintje van twee jaar neemt een potlood nog vast in het hele vuistje. De duim speelt bij deze vuistgreep nog maar een kleine rol. Rond deze leeftijd komt de tekenbeweging vanuit het schoudertje, waardoor de hele arm beweegt bij het tekenen. Het handje steunt ook nog niet op de tafel, waardoor de controle over het tekenen nog maar erg beperkt is. Voor kleintjes zijn korte potloden wat handzamer, zoals deze Super Ferby kleurpotloden van 12 cm lang.

Peuter tekenen.

Je peuter begint zich meer bewust te worden van zijn/haar eigen bewegingen. De krassen beginnen te veranderen in gesloten vormen, zoals een rondje. Je begint steeds meer herkenbare vormen te ontdekken in de kindertekening van je kindje. Het tekenen begint in deze leeftijdsfase ook meer het creëren als doel te krijgen. Ook gaat je peuter het potloodje anders vastpakken, zodat hij/zij meer controle krijgt tijdens het tekenen.

Is je peuter 3 jaar dan komt vaak de penseelgreep om de hoek kijken. Het potlood wordt dan tussen de duim en gestrekte vingertjes gehouden. De tekenbeweging begint meer te komen vanuit de elleboog en de pols. Hierdoor ontstaat er meer controle tijdens het maken van een kindertekening. De oudere peuter gaat nu van te voren verzinnen wat hij/zij wil gaan tekenen. Tijdens het tekenen wordt het vel papier vaak gedraaid.

Koppoters.

Een koppoter is een poppetje in de kindertekening zonder buikje. Dus een cirkel met armen, ogen en mond en daar de benen aan vast. Je kindje heeft namelijk ontdekt dat een rondje met stipjes erin op een gezicht lijkt. Niet alle peuters gaan koppoters tekenen. Niks aan de hand dus als jouw peuter ze niet tekent.

Kleuter tekenen.

In deze leeftijdsfase krijgen de poppetjes in de kindertekening steeds meer details. Dit komt doordat de fijne motoriek steeds beter wordt. De koppoters beginnen een buikje te krijgen net als haren, vingers en soms al schoenen. De getekende poppetjes zien er ook niet meer allemaal hetzelfde uit. Je gaat verschil zien tussen een papa of mama en een jongen of meisje. De huidskleurpotloden kunnen erg leuk zijn om variatie in de poppetjes aan te brengen. Iedereen ziet er tenslotte weer anders uit. Je kind gaat in deze fase ook andere dingen tekenen, zoals een huis, een zonnetje, wolken, een boom en gras. De kindertekening wordt steeds meer uitgewerkt. Zo krijgt een bloem een steel met blaadjes.

In de kindertekening begint nu ook een indeling te komen. De lucht komt boven en de grond onderaan de kindertekening. De poppetjes zweven niet meer in het rond zeg maar. Je kleuter tekent vooral wat hij/zij weet en niet hoe het er in werkelijkheid uitziet. Je kan bijvoorbeeld door de muur van een huis de binnenkant zien. Ook de verhoudingen kloppen nog niet. Een boom en een poppetje kunnen best even groot zijn. Je kleuter kan interesse gaat krijgen in letters. Schrijven lukt dan nog niet, het is nog natekenen en dan vooral de eigen naam.

Rond de kleuterfase komt er vaak de handvoorkeur en de penseelgreep van de peuterfase begint steeds meer een pincetgreep te worden. Bij de pincetgreep wordt het potlood vast gehouden tussen de duim en de wijsvinger. Je kind veel laten oefenen is goed, want deze greep in nodig om goed te leren schrijven als je kleuter wat ouder is.

De juiste pengreep.

In deze blog heb je al een aantal pengrepen voorbij zien komen. De vuistgreep, de penseelgreep en de pincetgreep. Je ziet dus dat er een ontwikkeling zit in de pengreep, maar wat is nu de juiste pengreep die kinderen nodig hebben voor het goed leren schrijven? Die greep wordt de driepuntsgreep genoemd.

De driepuntsgreep houdt in dat je kind het potlood vasthoudt met de duim en de wijsvinger. De middelvinger ondersteunt het potlood. De dikke Super Ferby kleurpotloden helpen en stimuleren je kind bij de juiste greep. Ze zijn namelijk driekantig van vorm. Bij de dikke Groove kleurpotloden zitten ook nog uitsparingen in het driekantige potlood voor de duim, wijs-en middelvinger. We hebben de Super Ferby kleurpotloden ook in 6 metallic kleuren.

Natuurlijk kan je kind ook met andere pengrepen schrijven, maar de driepuntsgreep is over het algemeen de beste. Deze greep is veel minder belastend, voorkomt kramp en vermoeidheid ( de lamme arm ) en zorgt voor een netter handschrift. Om vloeiend en makkelijk te leren schrijven is het van belang dat het potlood of de pen op de juiste manier wordt vastgehouden. Ook wordt het voor kinderen makkelijker om te tekenen.

Dikke kleurpotloden.

Voor jonge kinderen tot begin groep 3 van de basisschool is het aan te bevelen om dikke potloden te geven. De fijne motoriek van kinderen is op deze leeftijd nog niet voldoende ontwikkelt en dan is dikker tekenen- en schrijfmateriaal fijner om te gebruiken en draagt goed bij aan het ontwikkelen van de juiste pengreep. Dikke potloden zoals de zes-kantige Color Giants kleurpotloden zorgen voor een betere grip en meer bewegingsvrijheid en bevordert een goede coördinatie van de vingers. Een leuke aanvulling op de basis kleurpotloden zijn de Color Giants metallic en de Color Giants neon.

Kinderen tekenen.

Is je kind rond de 7 jaar, dan kun je zien dat de kindertekening steeds meer realiteit begint te krijgen. Er komt meer besef over hoe iets echt afgebeeld moet worden en iets wat je niet kunt zien, bijvoorbeeld wat er achter een muur staat, weg te laten. Je kind kan zich rond deze leeftijd ook langer concentreren. Een peuter of kleuter is vaak snel klaar en kan er zo een paar achter elkaar maken. Een kind van 7/8 jaar kan meerdere keren aan dezelfde kindertekening werken.

In deze leeftijdsfase krijgt je kind meer gevoel voor verhoudingen en ontstaat er een kleurgevoel. Je kind zal proberen om de kleuren zo te kiezen, zoals het er ook in het echt uit zou zien. Bij wat oudere kinderen kan ook het natekenen van plaatjes of foto’s een begin krijgen. Wat ook leuk is om bijvoorbeeld houten dieren over te trekken en zelf inkleuren en een landschap erbij tekenen. Langzaam aan komt er meer perspectief in de kindertekening, hoewel perspectief tekenen wel echt geleerd moet worden. Voor de oudere kinderen die graag tekenen en kleuren zijn de Lyra Graduate permanent kleurpotloden een goede keuze.

Wil het toch nog een keertje zeggen: Alle leeftijden en fasen die we in deze blog benoemen is natuurlijk een gemiddelde. Ieder kind ontwikkelt op zijn/haar eigen tempo en manier. Soms gaat de ontwikkeling langzaam en soms worden er fasen overgeslagen. Daarnaast houdt ook niet ieder kind evenveel van tekenen.

Reactie geven.

Wil je een reactie achterlaten of heb je een vraag? Dat kan natuurlijk, graag zelfs! Je kunt in ons Vriendenboek een reactie plaatsen.

Wil je up-to-date blijven van Mijnspeelwinkel, bijvoorbeeld wanneer er weer een nieuwe blog verschijnt, schrijf je dan in voor de Speelkrant die één keer per twee weken wordt verstuurd.

Reacties over de blog in ons Vriendenboek:

21-01-2022 | 07:51''Voor onze BSO naar aanleiding van jullie blog "De ontwikkeling van de kindertekening" potloden gekocht bij jullie. Wat een fijne webshop zijn jullie. Alles duidelijk aangegeven, geen verborgen fratsen. Snel en stevig geleverd, zonder overbodig of plastic vulmateriaal.''

03-04-2021 | 14:37''Met veel aandacht de blog van de kindertekening gelezen. Handige tips die erbij staan, die gaan we hier zeker toepassen, bedankt daarvoor!''

02-03-2021 | 09:15''Met veel plezier de laaste blog over de kindertekening gelezen. Wat een aandacht hebben jullie aan dit onderwerp besteedt, jullie enthousiasme in al jullie blogs is heel leuk om te lezen. Ik kijk weer uit naar de volgende nieuwsbrief/blog.''

Terug naar boven.

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel