Hoe kan ik jullie speelgoed schoonmaken?

Houten speelgoed kun je het beste met de hand schoonmaken. Gebruik daarvoor een vochtige doek, water en eventueel een klein beetje zeep. Kies wel zeep die biologisch afbreekbaar is en geen schadelijke stoffen bevat. Mochten er restjes zeep achterblijven na het drogen, dan is het niet schadelijk voor je kindje als hij/zij het in de mond stopt. Daarna goed afdrogen en na laten drogen.

Door de natuurlijke antibacteriële kwaliteit van hout en ook kurk, zijn deze materialen minder te beïnvloeden door ziektekiemen als plastic speelgoed. Toch is het wel goed en van belang om ook houten speelgoed van tijd tot tijd een schoonmaakbeurtje te geven.

3 Redenen waarom schoonmaken belangrijk is.

  1. Hygiëne. Eigenlijk wel de belangrijkste reden om houten speelgoed schoon te maken is de hygiëne. Door de plakkerige handjes en etensresten wordt het speelgoed vies. De kleinste kinderen sabbelen daarnaast ook veel op het speelgoed.
  2. Uitstraling. Na een goede schoonmaakbeurt ziet je houten speelgoed er weer als nieuw uit. Vlekken en een beetje een smoezelige uitstraling is natuurlijk het bewijs dat je kind veel met het speelgoed speelt, maar voor de uitstraling is het wat minder. Houten speelgoed is zo mooi, dat verdient ook een regelmatige schoonmaakbeurtje voor een optimale uitstraling.
  3. Levensduur. Schoonmaken van houten speelgoed komt ook ten goede aan de levensduur van het speelgoed. Daarnaast kun je meteen het speelgoed eens goed bekijken of er onverhoopt stukjes zijn losgeraakt.

Schoonmaak tips:

Wat kun je het beste doen en gebruiken als je houten speelgoed gaat schoonmaken.

  1. Voor een eenvoudige reiniging veeg je het speelgoed af met een droge doek. Probeer op deze manier het meeste vuil te verwijderen, voordat je verder gaat met bijvoorbeeld water.
  2. Gebruik een doek en warm water om je houten speelgoed mee schoon te maken voor licht vuil. Let er wel op dat het houten speelgoed niet te lang nat blijft. Droog het eventueel eerst even af en laat het speelgoed vervolgens aan de lucht drogen. Speelgoed waar een beschermlaag op zit minder is vatbaar voor water dan onbehandeld speelgoed.
  3. Voeg er eventueel een biologisch afwasmiddel of 100% natuurlijke azijn aan toe voor een desinfecterende reiniging.
  4. Bij onbehandeld hout kan hydrateren goed zijn. Je kunt daar olijfolie voor gebruiken of een andere niet-giftige optie is bijenwas.

Gebruik nooit de vaatwasmachine om houten speelgoed schoon te maken. Het hout wordt dan te nat en kan gaan vervormen. Daarnaast is het erg moeilijk om na de vaatwasser het houten speelgoed weer droog te krijgen, waardoor er zelfs de kans bestaat dat je schimmelvorming krijgt.

Speelgoed gemaakt van kurk.

Het materiaal kurk kun je ook het beste schoonmaken met een natte/vochtige doek en lauw water. Bij te heet water zou kurk wat kunnen krimpen. Zeker niet uitkoken of in de wasmachine/vaatwasser stoppen. Goed afdrogen en na laten drogen.

Speelgoed gemaakt van karton.

Dat zijn bij Mijnspeelwinkel.nl voornamelijk puzzels. Deze kun je ook met een vochtig doekje schoonmaken en laten drogen.

Speelgoed gemaakt van rubber.

Het materiaal rubber bij ons is 100% natuurlijk. Dit kun je het beste schoonmaken met water, natuurlijke zeep en een vochtige doek. Tussen elk gebruik is aan de lucht laten drogen altijd een goed idee. We raden het af om natuurlijk rubber te steriliseren en in de koelkast te bewaren. Dit kan het speelgoed beschadigen.

Schoonhouden van badspeelgoed.

Ook badspeelgoed kan vies worden door bijvoorbeeld restjes badolie, zeep, en huidschilfertjes. Kleintjes doen ook nog met regelmaat een plasje tijdens de badtijd. Spoel daarom het badspeelgoed na de badtijd af met schoon water. Giet het speelgoed helemaal leeg, zodat er geen water in blijft staan. Droog ze vervolgens goed af en laat ze aan de lucht verder drogen. Maak 3-4 keer per jaar het badspeelgoed grondiger schoon met een milde zeep, daarna weer afspoelen en goed drogen.

Voor al onze artikelen gemaakt van natuurlijke materialen geldt dat langdurig in direct contact van zonlicht de kleur kan vervagen.

Houd bij het schoonmaken in gedachten dat het speelgoed altijd veilig voor je kind moet zijn, daarom is het belangrijk om schoonmaakmiddelen te gebruiken die geen schadelijke stoffen bevatten.

Terug naar veelgestelde vragen.

Ga naar shop.

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel