Door Ellen van Driel 12-04-2021

Materialen van de boom: Berkenhout

Bij onze artikelen geven wij aan van welk materiaal het gemaakt is. Daar kun je zien dat er ook al best veel verschillende houtsoorten zijn te ontdekken. Nu leek het ons leuk om per soort hout, maar ook de andere materialen die je bij Mijnspeelwinkel kunt vinden, wat meer achtergrond informatie te geven in de vorm van een blog. We maken daar een serie van, zodat er om de zoveel tijd een nieuwe blog verschijnt met een bepaald materiaal in de hoofdrol.

Omdat ze allemaal de boom als oorsprong hebben, noemen we de serie ‘’Materialen van de boom” en we beginnen deze reeks met berkenhout. Hopelijk hebben we je nieuwsgierig gemaakt en lees je lekker verder!

Berkenboom

De berkenboom is een familielid van de loofbomen familie. Loofbomen en dus ook de berkenboom behoren tot de Angiospermae. Vraag me niet hoe je het uitspreekt, maar het betekent bedektzadigen of bloemplanten. Ze zijn dus te herkennen door bloemen en doordat ze zich voortplanten door middel van zaden en vruchten. Berken komen op het gehele noordelijk halfrond voor en kunnen goed tegen de vrieskou. De berken die in Nederland voorkomen zijn vooral te herkennen aan de witte stam. Ook kan de stam rood of bruin zijn.

De bladeren van de berkenboom zijn groen, ovaal gekarteld van vorm met een punt aan het uiteinde. De berk heeft twee verschillende soorten bloemen. Lage gele hangende katjes zijn de mannelijke bloemen en de kleine groene katjes zijn de vrouwelijke bloemen. Deze vrouwelijke bloemen groeien uit tot rupsachtige katjes waarin de zaadjes zitten die weer door de wind worden verspreidt. Veel berkenbomen zijn snelle groeiers en niet kieskeurig in welke grond ze staan als er maar lekker veel schimmels aanwezig zijn. Die hebben ze namelijk nodig om te kunnen overleven.

Berkenhout

Het hout van de berkenboom heeft een fijne nerf, de grenzen van de jaarringen zijn moeilijk te onderscheiden. Het ziet er eigenlijk bijna egaal uit. Het hout is ‘’wit’’ tot lichtgekleurd en heeft een heerlijke geur. Berkenhout is prima te bewerken op vele manieren en is goed te buigen. Massief berkenhout is wat beperkt doordat de berkenboom over het algemeen niet zo heel groot is, daarom wordt het vaker gebruikt als fineerlagen voor bijvoorbeeld multiplex.

Berkenhout Multiplex

Berkenhout wordt veel gebruikt voor multiplex. Dit heeft te maken met de fineerlagen van berkenhout, die zijn namelijk erg dun. Multiplex van berkenhout is mooi en ook prettig te bewerken en zo goed als splintervrij.  Multiplex is opgebouwd uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruislings op elkaar worden verlijmd. Het woord ‘’Triplex’’ word ook wel gebruikt voor platen hout dat bestaat uit drie lagen en ‘’multiplex’’ voor hout uit vijf of meer lagen. Tegenwoordig worden deze namen door elkaar gebruikt voor hetzelfde soort hout.

Berkenhout bij Mijnspeelwinkel.nl

Houten modelbouw.

De houten bouwmodellen in ons assortiment zijn van Ugears en gemaakt van berkenhout multiplex. De fineerlagen zijn met elkaar verlijmd door middel van caseïne-lijm. (Hier kom ik later nog even op terug.) Dat het berkenhout heerlijk ruikt merk je wel als je de doos opent en het hout tevoorschijn komt. Het multiplex wat bij de houten bouwmodellen wordt gebruikt bestaat uit drie lagen. Dan hebben we het over alle houten bouwmodellen, dus ook die voor de kids.

De verschillende onderdelen van de houten bouwpakketten, ook wel 3D-puzzels genoemd, worden met een CNC-laser (computer gestuurd) in de multiplexplaten uitgesneden. Dit snijden gebeurd doordat het berkenhout onder de laser smelt en verdampt door de enorme hitte van de laserstraal. Omdat de laserstraal super dun is, kunnen er hele dunne lijnen worden gemaakt in het berkenhout. Zo worden ook de extra details gemaakt, zoals bijvoorbeeld de metertjes op het dashboard van een auto. De berkenhout multiplex die wordt gebruikt voor de houten modelbouw is 3,5-3,7 mm dik en van hoge kwaliteit.

Door de hitte die van de laser afkomt, krijgt het berkenhout een mooie, beetje rokerige donkerder kleur op de plek waar de laser zijn werk doet. Dit geeft de houten bouwmodellen nog meer uitstraling doordat je een mooi contrast krijgt tussen de bijna egale blanke kleur van het berkenhout zelf en de donkere kleur na gebruik van de laser. In de houten bouwmodellen zie je dan ook regelmatig terug komen, dat je de lichte kleur van de onderdelen tegen elkaar zet, zodat de donkere kleur van de zijkanten samen een geheel vormen. Bij de Roadster VM-01 wordt daar veel gebruik van gemaakt. Zo is de hele motorkap donkerder van kleur. Zo ook bij de motorfiets, trouwens in veel modellen die je dit gebruik terugkomen.

De onderdelen zijn nog verbonden met de berkenhout multiplex plaat door kleine dwarsbalkjes. Je kunt de onderdelen uit de plaat drukken, als het toch wat lastig gaan kun je een mesje gebruiken om de balkjes door de snijden. Alle onderdelen zet je vervolgens in elkaar zonder lijm.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de houten modelbouw en lijkt het je misschien wel wat? Lees onze blog anders ook nog even over houten modelbouw, jouw nieuwe hobby.

Wat is caseïne-lijm?

Dan nog even terugkomend op de caseïne-lijm. Caseïne is een dierlijk eiwit dat voorkomt in melk en waar lijm van kan worden gemaakt. De lijm wordt gemaakt van kaas die in water zacht gemaakt wordt, daarom wordt caseïne ook wel kaasstof genoemd. Caseïne-lijm is zeer sterk en bestand tegen water. Het maken van caseïne-lijm lijkt eigenlijk wel een beetje op kaas maken. Caseïne-lijm is een natuurlijke lijmsoort. Waarom hebben wij het een plekje gegeven in deze blog zou je zeggen….omdat het dus gebruikt wordt bij de houten bouwmodellen van Ugears tussen de berkenhout fineerlagen, maar ook omdat het een goed milieuvriendelijk alternatief is voor synthetische lijm en we dat wel een uitleg waard vinden.

Reactie geven.

Wil je een reactie achterlaten of heb je een vraag? Dat kan natuurlijk, graag zelfs! Je kunt in ons Vriendenboek een reactie plaatsen.

Wil je up-to-date blijven van Mijnspeelwinkel, bijvoorbeeld wanneer er weer een nieuwe blog verschijnt, schrijf je dan in voor de Speelkrant die één keer per twee weken wordt verstuurd.

Reactie in ons Vriendenboek:

14-04-2021 | 15:22 ''Heel fijne blog om te lezen over het berkenhout, erg boeiend verhaal. Mooie info over in mijn ogen de mooiste boom van Nederland.''

Terug naar boven.

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel