Door Ellen van Driel 25-05-2021

11 vaardigheden die je kind leert door te puzzelen.

Je kleine peuter grijpt met zijn/haar mollige handjes de puzzelstukjes vast en probeert de stukjes in elkaar te duwen. Alles gaat nog lekker ongecontroleerd en met wat gooi en smijt werk hier en daar. Maar met oefenen, zal je kleintje na een paar maanden de puzzel met gemak maken. En niet alleen dezelfde puzzel, maar ook soortgelijke puzzels voor kinderen leert je kindje op te lossen. Hoe komt dit zou je zeggen….nou, door het maken van een leerzame puzzel verandert het denkvermogen van je kind.

Puzzels voor kinderen zien er heel eenvoudig uit, zoals onze honden familie puzzel. Het enige wat je kind hoeft te doen is de puzzelstukjes in elkaar zetten. Maar ondanks dat het er simpel uitziet, zijn puzzels een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van kinderen. Leerzame puzzels zijn eigenlijk onmisbaar en een super goed leermiddel voor belangrijke levensvaardigheden die je kind nodig heeft in zijn/haar verdere leven. Welke dat zijn? Lees lekker verder en dan kom je onze 11 vaardigheden één voor één tegen.

1. Concentreren

De spanningsboog van je kind, die is altijd kort in de ogen van volwassenen. Vooral bij de kleintjes. Een kindje van 2 jaar kan zich ongeveer 2-3 minuten concentreren op een gerichte opdracht. Is je kind rond de 4 jaar dan houdt hij/zij het ongeveer 4-6 minuutjes vol ( Terwijl ik dit schrijf, komen er weer een aantal kinderfeestjes naar boven, waar de korte spanningsboog altijd goed te merken was???? ). Bij een kind van 8 jaar is deze inmiddels opgelopen tot een kwartiertje en een 13-jarige heeft een concentratie van ongeveer 30 minuten. Dit zijn uiteraard gemiddelden, geen één kind is hetzelfde.

Puzzel speelgoed kan je kindje heel goed helpen om de concentratie op te bouwen. Door het maken van een educatieve puzzel krijgt je kind de mogelijkheid om aan één taak te werken zonder onderbroken te worden. Hierbij is het wel belangrijk dat je als ouder/verzorger kies voor een puzzel die bij de leeftijd of ontwikkelingsfase van je kind past.

Bij een te makkelijke puzzel heeft je kind niet genoeg uitdaging. Is de puzzel te moeilijk, grote kans dat je kind ongeduldig wordt en het al snel weer opgeeft. Zo af en toe hebben kinderen ook gewoon nog een beetje hulp nodig om een educatieve puzzel op te lossen.

2. Vormherkenning

Voor je kleine kindje is vormen herkennen en sorteren een belangrijk onderdeel van zijn/haar ontwikkeling. Je kindje moet leren om onderscheid te maken tussen een driehoek, cirkel, vierkant en rechthoek. De laatste twee kunnen in het begin nog lastig zijn. Een puzzel kan je kindje daarbij helpen. Door de leerzame puzzels voor de kleintjes leert je kindje geometrische vormen en bij een puzzel met dieren stukjes de omtrekvormen van de dieren te herkennen. Bij een wat ingewikkeldere puzzel is het nodig dat je kind leert hoe de vormen van de puzzelstukjes zijn waardoor ze in elkaar passen.

3. Ruimtelijk inzicht

Ruimtelijk inzicht houdt eigenlijk in dat je kind gaat begrijpen hoe verhoudingen tussen bepaalde objecten veranderen als het bijvoorbeeld wordt verplaatst. Ook ten opzichte van zichzelf in een ruimte. Door puzzels voor kinderen wordt het ruimtelijke inzicht van je kind verbetert. Je kind leert, door de vormen en kleuren van de puzzelstukjes goed te bekijken, welke stukjes bij elkaar passen. De stukjes moeten worden gedraaid om de juiste pasvorm te vinden. Door het puzzelen regelmatig te doen, leert je kind dit uit het hoofd te doen. Je kunt je kind erbij helpen door samen te puzzelen en regelmatig de ruimtelijke woorden gebruiken als draaien, naast, boven, onder, tussen, naar rechts, naar links, enz.

4. Specifieke kennis

Puzzels voor kinderen hebben vaak betrekking op een bepaald onderwerp, zoals bij de Noordpool puzzel. De afbeelding op de educatieve puzzel laat een nieuwe situatie zien die je kind kan gaan ontdekken. Leerzame puzzels helpen je kind om meer over de wereld om zich heen te ontdekken. Bijvoorbeeld bij de landkaartpuzzel van Europa. Je kind leert de landen kennen, waar ze liggen en hoe de vorm van het land eruit ziet. Of je kindje leert de onderdelen van bijvoorbeeld een vis, een eend of een kat kennen. Daarnaast zijn puzzels met dieren leerzaam om te ontdekken welke dieren er op welk continent leven, zoals de antarctica dieren puzzel en afrikaanse dieren puzzel. Ook een leuke is de verborgen diepte puzzel, hier ontdekt je kind de onder- en bovenwereld van het leven in een vijver.

5. Fijne motorische vaardigheden

Een kleine baby heeft nog veel moeite om een speeltje vast te pakken. Een peuter knoeit nog veel met eten en drinken. Dit komt omdat de fijne motoriek nog aan het ontwikkelen is. Fijne motoriek zijn de kleine bewegingen van de onderarm, pols, handen en vingers. Deze motoriek goed ontwikkelen kost veel tijd en oefening. Deze oefeningen zijn te maken tijdens het maken van bijvoorbeeld een puzzel met dieren, maar natuurlijk is elke leerzame puzzel geschikt. Een puzzelstukje wordt vastgepakt, gedraaid en gepast in het puzzelframe of tussen andere puzzelstukjes. Het beste is om je kindje het zoveel mogelijk zelf te laten doen. Puzzelstukken voor de jonge kindjes zijn vaak nog groot. Hoe ouder je kind is hoe makkelijker het wordt om te puzzelen met kleinere puzzelstukjes.

6. Hand-oog coördinatie

Als je kind aan het puzzelen is, maken de hersenen verbinding tussen de handen en de ogen. Hand-oog coördinatie begint als vanaf het moment dat je kleine baby met de handjes gaat zwaaien en speeltjes in het mondje gaat stoppen. Educatieve puzzels zijn zeer effectief om de hand-oog coördinatie van kleine kinderen te helpen ontwikkelen. Om een puzzel voor kinderen op te lossen, moeten de puzzelstukjes op de juiste plek gelegd worden. Je peuter ziet met de oogjes de plek waar het stukje moet komen. Vervolgens moeten de handjes het puzzelstukje naar die juiste plek brengen en zo draaien dat het stukje past. Een goede coördinatie tussen de handen en ogen heeft je kind nodig bij het leren lezen en schrijven.

7. Probleemoplossende vaardigheden

Simpel gezegd is een puzzel maken eigenlijk het oplossen van een probleem, want hoe moeten de stukjes gelegd worden om tot de oplossing te komen. Je kind moet de puzzel oplossen door logisch nadenken en vindingrijk te zijn. Een puzzel maken kan nog best wel lastig zijn. Je kunt je kind helpen door uit te leggen hoe je stukjes bijvoorbeeld kunt sorteren, met de juiste kant naar boven te leggen of bepaalde kleuren bij elkaar te leggen. Op deze manier leert je kind om een grote taak op te splitsen een kleinere delen. Vervolgens gaat je kind ontdekken welke stukjes wel passen en welke niet. Hoe te draaien of toch nog even apart leggen voor een later moment en soms komt je kind tot de ontdekking dat een puzzelstukje toch niet goed ligt. Elke keer als je kind een leerzame puzzel maakt worden de vaardigheden verder ontwikkeld om steeds beter een puzzel op te lossen.

8. Taal

Veel praten tegen en met je kindje is goed voor de taalontwikkeling. Vooral als je kindje nog klein is leert het op deze manier veel nieuwe woorden kennen. Dan zal het ene kind vroeg beginnen met praten, het andere kind slaat eerst alle woorden op en begint later te praten. Ook hierbij kunnen puzzels helpen. Na het maken van een leerzame puzzel zijn kinderen vaak geïnteresseerd in wat er allemaal te zien in op de puzzel. Je kunt vragen welke dieren je kind allemaal ziet of, bijvoorbeeld bij de katten puzzel, hoeveel het er zijn en welke er groot en welke juist klein is. Zo leert je kind naast woorden ook begrippen. Je kunt ook vragen wat je kindje aan het doen is. Als je dit regelmatig doet, zal je kleintje waarschijnlijk vaak dezelfde woorden gebruiken, wat ook weer goed is voor de taalontwikkeling.

9. Geheugen

Tijdens het puzzelen moet je kind de vorm, grootte en de kleur van de stukjes onthouden. Dit is vooral gunstig voor het korte-termijn geheugen. Als een stukje niet past, wordt het even aan de kant gelegd. Je kind moet dan wel onthouden waar het ligt zodat hij/zij het weer kan pakken als het nodig is. Kinderen maken vaak dezelfde puzzel voor kinderen, wat ook weer gunstig is voor het geheugen, omdat ze zich kunnen herinneren welke stukjes bij elkaar horen.

10. Eigenwaarde

Het laatste puzzelstukje op z’n plek leggen geeft je kind super veel voldoening. ‘’Kom eens kijken, de puzzel is af!’’, wordt er vaak vol trots geroepen. Voor je kind voelt het als een overwinning, wat erg goed is voor zijn/haar zelfvertrouwen. Je kind kan met het maken van een educatieve puzzel vaak zelfstandig werken. Een puzzelstukje past wel of niet. Deze zelfstandigheid verbetert ook weer het gevoel van eigenwaarde. Als je kind nog niet eerder een puzzel heeft gemaakt, is het nog wel even een uitdaging om het zelf te doen en is hulp nog gewenst, die zelfstandigheid komt vanzelf.

11. Sociale vaardigheden

Het samen maken van een puzzel vraag om samenwerking en communicatie. Als dat met de nodige ruzie gaat, bijvoorbeeld als ze tegelijk hetzelfde puzzelstukje pakken, is ook dat een leermoment. Samen puzzelen is elkaar helpen, overleggen, elkaar steunen als het even tegen zit, oplossen van een meningsverschil, hulp aan elkaar vragen als het niet lukt en ontdekken hoe goed je met een ander kunt samenwerken. Als de puzzel klaar is zijn ze samen trots op het eindresultaat. Dit zijn belangrijke lessen die je kind nodig heeft in zijn/haar toekomst. Samen een puzzel maken zorgt voor een band met elkaar.

Dit zijn onze 11 vaardigheden die je kind leert door te puzzelen. Het klinkt misschien allemaal best veel, maar gelukkig gaat dit allemaal spelenderwijs en op een leuke en ontspannen manier, want ook dat is belangrijk.

Reactie geven.

Wil je een reactie achterlaten of heb je een vraag? Dat kan natuurlijk, graag zelfs! Je kunt in ons Vriendenboek een reactie plaatsen.

Wil je up-to-date blijven van Mijnspeelwinkel, bijvoorbeeld wanneer er weer een nieuwe blog verschijnt, schrijf je dan in voor de Speelkrant die één keer per twee weken wordt verstuurd.

Terug naar boven.

© 2018 - 2022 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel