Door Ellen van Driel 06-07-2021

Het grote belang van rollenspel

Een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van kinderen is dat ze leren zich te vermaken. Het ene kind is daar beter in dan het andere. Trouwens ook voor ouders is het fijn als je kind zelf speelt, hoe leuk je als ouder speelgoed ook vindt, je kunt niet altijd mee spelen. En (met een bakkie thee of koffie in de hand ) kijken en luisteren naar je zoet spelende kind is ook niet verkeerd toch, erg leuk zelfs!

Kinderen hebben een enorme fantasie en als je ze lekker zelf laat spelen komt dat er vanzelf uit. Je kind gaat ontdekken en dan zijn de speelmogelijkheden eindeloos. Op deze manier ontstaan er allerlei rollenspellen en fantasieverhalen. Dit maakt je kind vaardiger en wijzer op vele onderdelen van het latere ‘’grote mensen’’ leven.

In deze blog gaan we verder in op:

Wat is rollenspel?

Tijdens het spelen van een rollenspel beeld je zoon of dochter zich in iemand anders te zijn. De rol die je kind speelt komt vaak voor in zijn/haar leven.

Kinderen doorlopen verschillende fases in het rollenspel. Dit heeft voornamelijk met de leeftijd te maken. Kindjes van 1,5 jaar zijn minder ver in de ontwikkeling van het fantasiespel als bijvoorbeeld een kind van 7 jaar. En ook hier geldt weer (als je al meer blogs van ons hebt gelezen dan komt het je waarschijnlijk bekend voor) ieder kind ontwikkelt zich in zijn/haar eigen tempo.

Terug naar boven.

5 Fases in het rollenspel.

  • Fase 1. Na doen van volwassenen. In deze fase heeft de rol die je kind speelt nog geen naam. Je kleintje ziet bijvoorbeeld jou was in wasmachine stoppen, iets uit je tas halen of de baby de fles geven. Dit doet je kindje na, maar koppelt dit nog niet aan een persoon.

  • Fase 2. Eenvoudige rol gebonden handelingen. Nu wordt er wel een verband gezien tussen de handeling en de persoon. Bijvoorbeeld, Mama geeft de baby eten met de fles. Vaak is het nog wel zo dat de handeling niet wordt afgemaakt. Je kind geeft de babypop een flesje, maar is ineens afgeleid. De pop wordt zomaar ergens neergelegd en je kind gaat wat anders doen. Geleidelijk verandert dat wel en krijgt de babypop een flesje en wordt het in het wiegje gelegd. Het fantasiespel wordt afgerond.
  • Fase 3. Simpel rollenspel. Het lukt je kind nu om een rol vast te houden en ook samen een rollenspel te spelen. Bijvoorbeeld lekkere cupcakes maken om ze daarna te serveren in een restaurant. Je kind herkent het proces van eerst het lekkers maken en daarna uitdelen. Je kind zal zich ook al beter in een ander kunnen verplaatsen en ‘’samenwerken’’.
  • Fase 4. Rollenspel met verhaallijn. Je kind kan nu de rol die hij/zij speelt voor langere tijd volhouden. In deze fase van rollenspel wordt ook de taal- en rekenvaardigheid ontwikkelt.
  • Fase 5. Realistisch rollenspel. De verhaallijn van het rollenspel voor kinderen wordt steeds gedetailleerder. Doordat je kind steeds meer ervaringen opdoet, kan het ook steeds beter worden nagespeeld. Tijdens het samen spelen gaan kinderen elkaar ook verbeteren en helpen om het rollenspel nog ‘’echter’’ te maken.

Terug naar boven.

Waarom rollenspel speelgoed?

Rollenspel is dus eigenlijk leren door te spelen. De term spelend leren is in 18de eeuw ontstaan. In onze blog over de geschiedenis van houten speelgoed kun je meer vinden over de tijdlijn van speelgoed. ''Doen alsof'' spelen helpt je kind om de rol van iemand op zich te nemen. Rollenspel speelgoed kan je kind daarbij helpen. Rollenspel speelgoed is ook goed uit te breiden met zelfgemaakte dingen, zoals bijvoorbeeld huisjes van karton bij het houten wegen bouwset, of speeleten aanvullen met lege doosjes van echt eten. Pleisters en verband bij een dokter speelset om het fantasiespel nog meer te stimuleren.

Ook met houten dieren kunnen leuke rollenspellen ontstaan. Wij hebben zelf sets samengesteld met bijvoorbeeld een dierenfamilie als familie leeuw. Deze sets nodigen je kind spelenderwijs uit tot een rollenspel. Verderop in deze blog bij ideeën uit onze webhop kun je linkjes naar een aantal sets vinden. Kinderen praten vaak tegen zichzelf tijdens het spelen, Mama varken zal zeker weleens boos worden op de ondeugende biggetjes van de familie varken. Ongemerkt is je kind bezig met een rollenspel.

Terug naar boven.

Belangrijkste voordelen van rollenspel.

Rollenspel tijdens het spelen heeft echt ontzettend veel voordelen voor de ontwikkeling van je kind en het begrijpen van de wereld om zich heen. Ik zet de belangrijkste nog even voor je op een rijtje:

  • Goed leren communiceren en praten. De woordenschat wordt er ook mee vergroot. Rollenspel is de meest effectieve manier om de taal te leren.
  • Rollenspel leert je kind de situaties van het echte leven te begrijpen.
  • Je kind kan ontdekken, onderzoeken en uitproberen.
  • Goed voor het leren van sociale vaardigheden en samenwerken.
  • Je kind leert zich door een rollenspel in anderen te verplaatsen. Hierdoor ontwikkelt je kind meer begrip te hebben voor anderen.
  • Ontdekken van verschillende culturen
  • Rollenspel voor kinderen moedigt je kind aan om zijn/haar gevoelens te uiten.
  • Je kind leert zonder dat hij/zij er erg in heeft.
  • Stimuleert de creativiteit en de verbeelding van je kind.
  • Je kind wordt meer bewust van zichzelf, maar ook van anderen.
  • Rollenspel stimuleert de zelfstandigheid van je kind.

Terug naar boven.

Hoe wek je bij je kind de interesse om te gaan spelen?

Kids spelen meestal vanzelf, maar sommige kinderen hebben gewoon af en toe een beetje aanmoediging nodig. Als ouder/verzorger kun je je kind daarbij helpen. We weten allemaal denk ik wel dat voorlezen erg goed is voor de ontwikkeling, maar wist je ook dat voorlezen een rollenspel spelen stimuleert? Je kunt er al heel jong mee beginnen, bijvoorbeeld bij een voorleesboekje over een olifant een speeldier olifantje of knuffel bij het verhaal te betrekken. We hebben hier meer over gescheven in onze blog met 17 voorleestips voor thuis. Is je kind ouder heeft voorlezen nog steeds een belangrijke rol voor het stimuleren van spelen. Gaat het verhaal bijvoorbeeld over een bakker en hoe hij zijn werkt doet, wilt je kind waarschijnlijk zelf ook koekjes bakken. Naast voorlezen zijn er nog een aantal manieren om je kind aan te moedigen:

  • Ga je zelf in de keuken aan de slag, geef je kindje ook een opdracht om wat lekkers te maken met bijvoorbeeld speeleten.
  • Wissel om de paar weken het kinderspeelgoed en kinderboeken om, zodat je kind nieuwsgierig blijft en minder snel verveelt raakt.
  • Gebruik natuurlijke materialen zoals hout, kurk, papier, vilt, enz. Elk materiaal voelt anders, wat de creativiteit van je kind stimuleert en je bent meteen duurzaam bezig.
  • Een bezoekje aan bijvoorbeeld de dierentuin of een spannend verhaal kan worden nagespeeld.
  • Een klein trucje als je kind toch niet wilt spelen, ga zelf spelen. Kleintjes zullen bijna altijd ineens wel geinteresseerd zijn.

Terug naar boven.

Indeeën uit onze webshop.

Misschien vind je het wel fijn om een paar ideetjes te krijgen voor leuk en gevarieerd rollenspel speelgoed. Hieronder vind je een aantal leuke suggesties, waaronder ook uniek sets door ons zelf samengesteld.

Terug naar boven.

Reactie geven.

Dan rest mij nog één ding……jou én je kind veel speelplezier toe te wensen! Natuurlijk kun je ook nog even een kijkje nemen in onze webshop.

Misschien wil je graag een reactie geven of heb jij wel een super handige tip of speel idee voor een rollenspel die ik aan het lijstje kan toevoegen, laat het gerust weten, graag zelfs. Je kunt via ons vriendenboek een reactie plaatsen.

Reactie in ons vriendenboek:

◄ Vorige blog: 11 vaardigheden die je kind leert door te puzzelen

► Volgende blog: Mijn kind speelt niet met speelgoed...wat nu?

Dit artikel delen:

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel