Door Ellen van Driel 30-09-2021

Mijn kind speelt niet met speelgoed!....Wat nu?

Je kind speelt niet met speelgoed. Natuurlijk wil je graag dat dat wel gebeurd, want je weet, het is goed voor de ontwikkeling van je kind.

Ook ik herken het, al is onze zoon inmiddels 12 jaar( speelt nog steeds ), kan ik me nog goed herinneren dat hij een treintje van Duplo had, jawel op batterijen. Hij ging er heerlijk in een hoekje voor zitten en het enige wat hij deed was kijken hoe het treintje de rondjes maakte op de rails (die ik voor hem had gemaakt ). Stopte de trein, kwam hij voor eventjes van z’n lekkere plekje, drukte op het knopje, zodat de trein weer opnieuw begon en kroop weer terug naar z’n plekje. Hmmm🤔, misschien maar eens de batterijen eruit halen. Een simpele handeling, maar het werkte. Onze zoon ging na een tijdje zelf met het treintje rijden.

Hoe kan het, waar komt het door en kun je er iets aan doen? In deze blog hoop ik daar antwoord op te geven.

Redenen waarom je kind niet speelt.

Natuurlijk is het normaal en ook gezond dat je kind zich weleens verveeld, nergens zin in heeft en niet wil spelen. Je hoeft ook echt niet meteen in te grijpen. Wie weet schrijf ik daar nog weleens een blog over, maar deze blog gaat over hoe je je kind kan helpen met leren spelen.

Redenen waarom je kind niet speelt kunnen zijn:

  • het speelgoed doet alles al zelf, zoals het treintje van mijn zoon.
  • omdat hij/zij het niet goed weet waar te beginnen, hoe je ermee kunt spelen.
  • misschien heeft je kind teveel keuze aan speelgoed om zich heen.
  • niet het juiste speelgoed qua interesse van je kind.
  • niet genoeg speelruimte, daar bedoel ik een vloeroppervlakte mee.
  • het speelgoed is niet passend bij de ontwikkelingsfase van je kind.

Terug naar boven.

Onze 7 tips.

Misschien had je de hoop al opgegeven en je erbij neergelegd dat je kind gewoon niet wilt spelen, maar herken je één of meer van de bovengenoemde redenen? probeer dan toch de volgende tips. Grote kans dat je verandering gaat zien.

1. Kijk naar hoe je kind ‘’niet’’ speelt.​

Het zou zo maar kunnen dat je kind wel speelt, maar niet op de manier of momenten die je zelf voor ogen hebt. Tijdens het observeren van je kind kun je tot de ontdekking komen dat je kind op bepaalde moment toch wel degelijk speelt. Misschien speelt je kind het liefst op een rustig plekje. Door te kijken naar hoe je kind speelt kun je ook ontdekken wat hij/zij leuk vindt om te doen en daar verder op inspelen. Zo kun je het speelgoed aansluiten op de belevingswereld waar je kind op dat moment in zit.

Terug naar boven.

2. Spelen voordoen

Heeft je kind geen idee hoe hij/zij met een bepaald speeltje moet spelen? Ga dan op de grond zitten/liggen en ga zelf gezellig met het speelgoed spelen. Veel kleintjes hebben dat voorbeeld nodig voordat ze het zelf door hebben. Soms zijn er veel meer speelmogelijkheden dan je kind zelf door heeft. Met een beetje hulp komt het wel.

Terug naar boven.

3. Minder speelgoed

Een overdaad aan speelgoed ( toch wel een welvaart dingetje ) zorgt voor keuzestress bij je kind. (En zeg nu zelf, krijgen wij, volwassenen, ook geen stress bij teveel keuze?!)  Het gevolg is dat je kind niet meer weet waar hij/zij mee wilt spelen en het vervolgens dus ook niet doet. Speelt je kind wel, dan zal dat vaak minder lang zijn, omdat er nog zoveel meer is om mee te spelen. Je kind heeft niet veel speelgoed nodig om veelzijdig te kunnen spelen. Meer hierover lees je in onze blog "Houten dieren, het nut ervan''.

Waarschijnlijk heb je wel aan je peuter gemerkt dat herhalen eigenlijk het leukste is. Hetzelfde boekje pakken, torentje bouwen, omgooien en weer opnieuw bouwen, telkens hetzelfde dierengeluid maken. Dit is erg goed voor de cognitieve ontwikkeling, zoals onthouden, oplossen en leren. Te veel speelgoed zorgt ervoor dat je kind zich minder goed op deze ontwikkeling kan concentreren.

Minder speelgoed zorgt voor:

  • minder ruzie
  • meer delen met elkaar
  • dat je kind zuiniger is
  • fantasie wordt meer gestimuleerd

Terug naar boven.

4. Aanbod wisselen

Naast minder speelgoed is het ook belangrijk dat je je  kind niet teveel speelgoed tegelijk aanbied. Het is goed om het speelgoed af te wisselen. Je kunt hier al in de box mee beginnen. Vijf stuks speelgoed is volgens onderzoeken die gedaan zijn al genoeg. Hiermee wordt bedoelt vijf verschillende soorten speelgoed. Bijvoorbeeld verschillende houten dieren worden gezien als 1 speelgoed en een doos blokken natuurlijk ook.

Biedt je kind dus beperkt speelgoed aan en zet de rest op een andere plek, waar je kind niet komt. Haal na een paar dagen , of als je merkt dat de interesse minder wordt, een paar speeltjes weg en vervang deze weer voor andere. Met meerdere kinderen werkt dat hetzelfde. Niet teveel en afwisselen.

Terug naar boven.

5. Speelgoed passend bij de ontwikkelingsfase

Is het speelgoed te moeilijk of te makkelijk, zal je kind ook minder spelen. Daarom is het belangrijk om te kijken in welke fase je kind zit. De leeftijd is wat ons betreft daar minder leidend in, omdat ieder kind anders ontwikkeld. Tuurlijk zijn de grote lijnen over het algemeen hetzelfde, maar de snelheid en mate van ontwikkeling is verschillend. In onze blog "De fijne motoriek van kleine handjes'' kun je lezen hoe deze zich ontwikkeld naar mate je kind ouder wordt. Daarnaast heb je nog de interesse van je kind dat een rol speelt. In ons speelgoed aanbod hebben wij een indeling gemaakt op basis van leeftijdsfase, zoals baby-peuter, kleuter-kind en tiener-volwassen en niet op leeftijd in jaren.

Als je kind in bepaald speelgoed geen interesse (meer) heeft, kun je vragen welk speelgoed misschien wel erg eenzaam is een ander kindje blij kan maken. Wie weet lukt het ;)

Terug naar boven.

6. Genoeg speelruimte

Je kind heeft ruimte nodig om te spelen. Dan bedoel ik niet dat je complete huiskamer een speelkamer moet worden, maar een oppervlak in je kamer wat leeg is. Hoeft helemaal niet groot te zijn, als het je kind maar de ruimte biedt om op een ‘’lege’’ plek vrij spel te hebben en ruimte om te bewegen. Dit zorgt ervoor dat je kind kan bouwen, ontdekken en zijn/haar fantasie gebruiken. Een open ruimte moedigt een open en vrij spel aan.

Terug naar boven.

7. Aantrekkelijk speelhoekje

Naast de ‘’speelruimte tip’’ is het ook aan te raden om het speelhoekje van je kind rustig te houden. Als je het speelgoed terugbrengt naar een kleinere hoeveelheid zal het al meteen overzichtelijker worden. Wat wij als ouders/verzorgers bijna altijd doen is het speelgoed allemaal in opbergboxen/dozen mikken. Hupsakee, opgeruimd staat netjes! Maar wist je dat je het op deze manier eigenlijk alleen maar moeilijker maakt voor je kind, moeilijker om te kiezen waar mee te spelen en een rommelige speelhoek, omdat je kind alles uit de bak gooit voordat er een speeltje is uitgekozen.

Het is belangrijk dat het speelhoekje netjes en overzichtelijk blijft. Dit kun je gemakkelijk doen door bijvoorbeeld een kast met open vakken waar je het speelgoed kan presenteren. Als je mooi, duurzaam speelgoed kiest, zoals je in onze webshop kunt vinden, zal dat zeker geen afbreuk doen aan je woonkamer. Mooi speelgoed mag zeker gezien worden toch?! Natuurlijk kunnen je blokken of lego/duplo in een mand erbij gezet worden. Regelmatig zou je het weer anders kunnen neer zetten, zodat je de interesse blijft wekken. Nog een pluspunt het is allemaal veel sneller is opgeruimd! ;)

Terug naar boven.

Ideeën uit onze webshop.

Misschien weet je niet goed hoe te beginnen of hoe het aan te pakken. Hieronder een lijstje met speelgoed ideeën uit onze webshop die je kunt gebruiken als richtlijn. Het is speelgoed waarmee op verschillende manieren kan worden gespeeld en/of jarenlang speelplezier geeft. Ook nog eens van natuurlijke materialen en duurzaam gemaakt.

Terug naar boven.

Reactie geven.

Dit waren onze tips, hopelijk heb je er wat aan! Succes en leuk als je laat weten wat je ervan vind. Misschien heb je zelf nog wel een tip, altijd welkom! Via ons Vriendenboek kun je een reactie plaatsen.

Bedankt voor het lezen! 

◄ Vorige blog: Het grote belang van rollenspel.

Open einde speelgoed, wat is dat precies? : Volgende blog ►

Dit artikel delen:

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel