Door Ellen van Driel 14-01-2022

Open einde speelgoed, wat is dat precies?

Je hebt de term waarschijnlijk wel eens voorbij horen of zien komen, open einde speelgoed/ open ended speelgoed. Wat is het nu precies en aan wat voor speelgoed moet je dan denken? Wat zijn de voordelen en hoe kun je er een start mee maken? Als je graag meer wilt weten, is het een goed idee om verder te lezen.

Wat is open einde speelgoed?

Het woord zegt het eigenlijk al, speelgoed met geen duidelijk begin en einde. Je kind volgt gewoon zijn/haar eigen verbeelding en creativiteit. Omdat het een open einde heeft is niks goed of fout. Heerlijk toch!

Een ander kenmerk van open ended speelgoed is de veelzijdigheid. Met hetzelfde stuk speelgoed kan op verschillende manieren worden gespeeld. Er zijn geen regels aan verbonden, geen verwachtingen en geen prestatie druk. Het geeft je kind de kans om te spelen hoe hij/zij het zelf wil. Het is wat er op het speelmoment in wordt gezien, dat kan de volgende keer weer totaal anders zijn. Hierdoor is open ended speelgoed enorm duurzaam in gebruik, er kan veel en lang mee gespeeld worden. Voorbeelden uit onze webshop vind je verder op in deze blog.

Open ended speelgoed is het tegenovergestelde van gesloten speelgoed. Hier hoop ik een volgende keer een blog over te schrijven.

Terug naar boven.

Waarom open einde speelgoed?

Wat zo mooi is aan speelgoed met een open einde, het geeft zo goed als geen prikkels. Vaak heeft het speelgoed een rustige uitstraling, is het van een natuurlijk materiaal gemaakt (bij Mijnspeelwinkel.nl sowieso),maakt het geen geluid en is het van een stevige en goede kwaliteit. Je kind zal gedurende de dag al genoeg prikkels binnenkrijgen. Open ended speelgoed helpt je kindje de prikkels te verwerken en zich verder te ontwikkelen.

Nog een voordeel: Zonder de regels (hierboven genoemd), hoeft je kind zich geen zorgen te maken over hoe er gespeeld moet worden, waardoor hij/zij minder of niet bang wordt om fouten te maken. Open ended speelgoed zorgt voor een positieve houding, stimuleert de nieuwsgierigheid en is er geen stress.

Terug naar boven.

Wat is open einde materiaal?

Naast open ended speelgoed, heb je ook open einde materiaal. Elk kind vind dit leuk. Er kan uren mee worden gespeeld, heeft geen vaste manier om mee te spelen en ook hiermee kan je kind zijn/haar fantasie de vrije loop laten. Open einde materiaal wordt ook wel losse onderdelen genoemd. Wat zo leuk is aan open einde materiaal, je kunt het makkelijk zelf verzamelen en het is overal wel te vinden. Zoals:

 • Inpakpapier
 • Kartonnen doos, bijv. van een geleverd pakketje
 • Lege wc- en keuken rolletjes
 • Verpakkingsmateriaal, bijv. het lege doosje van de hagelslag
 • Materialen uit de natuur, zoals schelpjes, steentjes, bladeren, kastanjes, takjes, enz.
 • Oude doeken en hydrofiele doeken
 • Oude lapjes stof, linten en knopen
 • Gedroogde groenten zoals, spliterwten en rijst. ( als je kind oud genoeg is ivm. verstikkingsgevaar )

Om het overzichtelijk te houden kan het handig zijn om de verschillende materialen gesorteerd aan je kind aan te bieden. Na het spelen kun je je kind aanwennen om de spulletjes weer gesorteerd op de ruimen in de juiste bakjes. Het kost misschien even tijd om het aan te leren, maar uiteindelijk heb je er zelf , maar ook je kind veel plezier van. Open einde materiaal is vervolgens weer leuk te combineren met open ended speelgoed.

Terug naar boven.

Wat leert je kind met open einde speelgoed?

Naast het plezier van spelen, weten we inmiddels ook dat spelen leerzaam is en nodig voor een goede ontwikkeling van je kind. Met open ended speelgoed leert je kind weer andere vaardigheden dan met gesloten speelgoed.

De voordelen van open einde speelgoed:

 1. Het stimuleert de verbeelding en creativiteit.
 2. Je kind ontwikkelt zijn/haar sociale en emotionele vaardigheden, bijv. tijdens rollenspel. Lees meer hierover in onze blog ‘’Het grote belang van rollenspel’’.
 3. Het geeft je kind het vermogen om emoties te beheersen , wat zorgt voor discipline.
 4. Je kind leert keuzes te maken.
 5. Open einde speelgoed verveelt niet snel.
 6. Het vergroot het werkgeheugen van je kind.
 7. Het stimuleert het breder denken.
 8. Je kind zal op onderzoek uit moeten gaan. Wat kun je allemaal met het speelgoed.

Terug naar boven.

Hoe kun je open einde spel stimuleren?

Het kan in het begin lastig zijn voor je kind om de verschillende mogelijkheden van open ended speelgoed te ontdekken. Je kunt je kind helpen door het open spel te stimuleren.

 • Leg het speelgoed daar waar je kind de meeste tijd doorbrengt, bijv. het favoriete speelhoekje.
 • Betrek je kind bij het inrichten/indelen van het hoekje. (hier is zeker geen groot huis voor nodig, een klein hoekje is al gauw gevonden).
 • Probeer informatie te verzamelen over de verschillende speelmogelijkheden, zoals deze blog bijvoorbeeld of onze blog ‘’houten dieren, het nut ervan’’.
 • Biedt niet teveel speelgoed tegelijk aan.
 • Help je kind om te leren spelen met het speelgoed. Vaak neemt je kind het daarna over en gaat zelf mogelijkheden zien.
 • Probeer zo min mogelijk te sturen. Klinkt een beetje tegenstrijdig met de vorige tip. Hier bedoel ik mee, dat je niet een bepaald doel aan het speelgoed geeft. Zo blijven de speelmogelijkheden eindeloos.

Terug naar boven.

Open einde speelgoed aanschaffen.

Wil je graag een begin maken met het aanschaffen van open einde speelgoed? Hieronder een aantal tips die je wellicht kunnen helpen.

 • Kies speelgoed zonder opdruk, dus zo neutraal mogelijk.
 • Waar speelt je kind graag mee? Bouwt hij/zij graag? Koop iets wat bij je kind past.
 • Ga voor een goede basis
 • Combineer open ended speelgoed met gesloten speelgoed.
 • Begin niet meteen met té open en abstract speelgoed.

Een kenmerk van open ended speelgoed is dat het voor volwassenen er erg simpel uit ziet, terwijl kinderen er juist veel mogelijkheden zien. Het speelgoed ziet er tijdloos, duurzaam en neutraal uit. Maar ook met open ended speelgoed is het zo dat je kind een bepaalde spanningsboog heeft, dus niet ineens uren gaat spelen.

Terug naar boven.

Jammer, open einde speelgoed is vaak duur!

Vaak wordt er gedacht dat open ended speelgoed prijzig is. En ja, meestal is dit ook zo, doordat het op een duurzame manier wordt geproduceerd en het materiaal van goede en hoge kwaliteit is. Bij Mijnspeelwinkel.nl kiezen wij alleen de merken die voldoen aan onze voorwaarden, zoals net genoemd. Dit betekent dat het speelgoed doorgaans duurder is bij de aanschaf ervan.

Maar.....nu komt het goede nieuws! Zoals je hebt kunnen lezen is open einde speelgoed veelzijdig, niet trendgevoelig en groeit het met je kind mee. Door de uitstekende kwaliteit heeft het speelgoed een lange levensduur en vaak geschikt om zelfs door te geven aan een volgende generatie. Door goede keuzes te maken in de aanschaf, heb je niet veel speelgoed nodig. Zeker niet als je het combineert met open einde materiaal.

Terug naar boven.

Voorbeelden open einde speelgoed uit onze webshop.

Om het overzichtelijk te houden heb ik hier een aantal voorbeelden gezet van open einde speelgoed dat je in onze webshop kunt vinden.

Terug naar boven.

Reactie geven.

Dit was onze blog over open ended speelgoed. Neem gerust een kijkje in onze webshop. Zie je iets leuks en wil je het cadeau geven? Bij Mijnspeelwinkel.nl pakken we het gratis voor je in. Heb je meteen een stukje open einde materiaal erbij.

Via ons vriendenboek kun je een reactie plaatsen, altijd leuk! Je bericht wordt dan op deze pagina geplaatst.

Vorige blog: Mijn kind speelt niet met speelgoed...wat nu?

► Volgende blog: De Hurdy Gurdy van Ugears.

Dit artikel delen:

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel