Door Ellen van Driel 15-03-2022

De Hurdy-Gurdy van Ugears

Hurdy-Gurdy is de mooie Engelse vertaling voor draailier. Een draailier is een snaarinstrument met een geschiedenis vanaf de 9de eeuw. In deze blog gaan we in op de geschiedenis van de draailier, wat voor instrument het is en hoe gaaf de Hurdy-Gurdy ( het echte werkende bouwmodel )van Ugears is.

Wat is een Hurdy-Gurdy?

Een draailier/Hurdy Gurdy is zoals gezegd een snaarinstrument die in de loop van de jaren een ontwikkeling doormaakte. De eerste Hurdy-Gurdy werd toen nog een organistrum genoemd. Het organistrum had 3 snaren (een melodie snaar en twee drone-snaren) en een klein wieltje. Het was een nogal groot instrument, waardoor er twee personen nodig waren om het instrument te kunnen bespelen. De één draaide aan de slinger en de ander bespeelde de toetsen. Dit was nogal een zwaar werkje, waardoor er alleen maar langzame melodieën konden worden gespeeld.

foto: Wikipedia

Het organistrum werd in de loop van de jaren kleiner gemaakt. De Hurdy-Gurdy’s werden door ambachtslieden mooi versierd met inlegwerk en snijwerk, wat je ook weer terug kunt vinden in de Hurdy-Gurdy van Ugears. De Hurdy-Gurdy was een bekend traditioneel instrument in Oost-Europa en werd veel gebruikt bij Keltische muziekstijlen.

Het geluid van de Hurdy Gurdy.

De Hurdy-Gurdy lijkt een beetje op een viool, maar dat is hij zeker niet. Zo is er geen strijkstok nodig, maar wordt er geluid gemaakt door middel van een slinger die met de hand wordt gedraaid. Door de slinger gaat er een wiel draaien die tegen de snaren wrijft. Op deze manier maak je een toon. Het wiel is eigenlijk de vervanger van de strijkstok. Wel heeft een Hurdy-Gurdy net als de meeste andere snaarinstrumenten een klankkast. Het grappige is dat het geluid van de Hurdy-Gurdy totaal anders is dan vioolgeluid. Het lijkt meer op het geluid van een doedelzak.

Een Hurdy-Gurdy is eigenlijk een soort combinatie tussen een draagbaar orgel en een gitaar.

foto: Wikipedia

Bouwpakket Hurdy Gurdy Ugears.

De Hurdy-Gurdy van Ugears is niet alleen een 3D-puzzel, maar ook een volledig werkend muziekinstrument met zes toetsen en twee snaren. Eerlijk is eerlijk, verwacht geen concert geluid uit de draailier, maar het is best redelijk en super leuk dat je het bouwmodel dat je zelf in elkaar hebt gezegd ook echt kunt bespelen.

De Hurdy-Gurdy van Ugears heeft een paar opvallende kenmerken.

  1. De snaren zijn gemaakt van een speciaal materiaal (fluorkoolstof), wat ervoor zorgt dat het geluid zoveel mogelijk lijkt op het originele geluid van een Hurdy-Gurdy.
  2. Het houten bouwmodel heeft een snaartopbediening en een mechanisch systeem. Hiermee kun je de snaarspanning aanpassen.
  3. Er wordt hars gebruikt om de wrijving tussen de snaren en het wiel te vergroten.
  4. De sleutelbox aan de voorkant, die de sleutels verbergt heeft een prachtig decoratief deksel.
  5. Er is een tandwiel reductiemechanisme aan de handgreep toegevoegd om het aantal rotaties van het wiel de vergroten. Hierdoor komt er een voller en mooier geluid uit de Hurdy-Gurdy.

Alles wat je nodig hebt om de Hurdy-Gurdy van Ugears te bouwen is te vinden in de bouwdoos. Het bouwen van deze houten 3D-puzzel bestaat uit meerdere fases. Eerst zet je de kleine onderdelen in elkaar, die samen weer een groter bouwonderdeel vormen.  Alle grote onderdelen die je in elkaar zet vormen op die manier weer het complete bouwmodel. Alle instructies zijn duidelijk en overzichtelijk te volgen in het bijgeleverde instructieboekje. Lees ook eens onze blog over houten modelbouw, jouw nieuwe hobby.

De geschatte bouwtijd voor de Hurdy-Gurdy is tussen de 4-5 uur. Het bouwmodel heeft 292 onderdelen en zet je het zonder lijm of ander gereedschap in elkaar. Alle onderdelen zijn voorgesneden in multiplexplaten van berkenhout. De enige niet houten onderdelen zijn de snaren, elastiekjes en de hars om het wiel te waxen.

Hoe werkt de hurdy gurdy?

Dit Ugears bouwmodel heeft zoals gezegd twee snaren, een melodiesnaar en een bourdonsnaar. Met de melodiesnaar speel je de melodie en de bourdonsnaar zorgt voor het achtergrondgeluid. Je kunt de hoogte van de snaren aanpassen door aan de kleine wieltjes te draaien die je op de brug kunt vinden (zie tekening). Wil je graag een helderder geluid, dan kun je de bourdonsnaar ook uitzetten. Dit die je met een hendeltje in de sleutelbox.

Aan de zijkant van de Hurdy-Gurdy vind je de zes toetsen. De noten worden gespeeld op het moment dat je de toets indrukt en tegelijk aan de slinger aan de onderkant draait. De losgelaten noten geven nog een soort van zevende noot, deze blijft nog even hangen zeg maar.

Dus om muziek te maken hoeft je alleen maar met de ene hand aan de slinger te draaien en met je vingers van je andere hand de houten toetsen te bespelen. Het handigste is om de Hurdy-Gurdy op z'n zij te bespelen. Naast dit alles is de Hurdy-Gurdy van Ugears een prachtig exemplaar om in je woonkamer te zetten. Een echte eyecatcher!

Reactie geven.

Dit was onze blog over de Hurdy-Gurdy van Ugears. Lijkt het je leuk om het cadeau te geven? Bij Mijnspeelwinkel.nl pakken we het gratis voor je in.

Via ons Vriendenboek kun je een reactie plaatsen, altijd leuk!

Neem ook gerust een kijkje in onze webshop.

Bedankt voor het lezen! Wil je graag meer van dit soort informatie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze Speelkrant. Kost niks, geen spam en je gegevens zullen wij nooit doorspelen of verkopen aan een derde partij.

Terug naar boven.

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel