Door Ellen van Driel 17-05-2022

De fijne motoriek van de kleine handjes.

De fijne motoriek van je kleintje…de basis ervan wordt al vroeg gelegd. De ontwikkeling begint met het kijken. Is je baby een maand of twee dan zal hij/zij jou of een speeltje goed gaan volgen met het hoofdje en ogen. Het leuke is dat je de fijne motoriek kan oefenen en ondersteunen met het juiste speelgoed.

Bij ons duurzame speelgoed zie je vaak genoeg langs komen dat het helpt bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Maar wat is fijne motoriek nu precies en waarom is de ontwikkeling hiervan zo belangrijk? Ik ben mij er verder in gaan verdiepen en heb deze blog voor je geschreven.

Wat is fijne motoriek?

Fijne motoriek is een onderdeel van de motorische vaardigheden die wij uiteindelijk allemaal ontwikkelen. Met fijne motoriek worden de bewegingen van de handen en de vingers bedoeld. Belangrijk hiervoor is de samenwerking tussen de kleine spieren in de handen, polsen en vingers. Daarbij hoort ook kracht, behendigheid en controle van de fijne motorische handelingen.

Tijdens de ontwikkeling doorloopt je kind verschillende handgrepen:

  • Reflexieve greep, het woord zegt het al, deze greep gebeurd nog uit een reflex.
  • Handpalmgreep, de vingertjes gaan naar de handpalm toe, zodat je baby de vingers om een babyspeeltje kan doen.
  • Harkgreep, de vingertjes ( zonder de duim ) worden nu als een soort hark gebruikt. Op deze manier kan je baby een speeltje naar zich toe halen.
  • Tanggreep, hierbij gebruikt je kind de vingertopjes om een voorwerp vast te houden, zoals een kleurpotlood. Deze greep heeft iedereen in zijn/haar verdere leven nodig.
  • Pincetgreep, bij deze greep gebruikt je kind allee de duim en wijsvinger. Heel belangrijk voor het leren schrijven.

Terug naar boven.

Waarom is fijne motoriek zo belangrijk?

Tijdens ontzettend veel handelingen die wij doen, wordt de fijne motoriek gebruikt. Daarom is het ook zo belangrijk dat het goed ontwikkeld is. Hieronder vallen de bewegingen die aandacht en concentratie vragen. Onze handen gebruiken we bijna de hele dag door en zijn belangrijk tijdens de schooltijd, op het werk en in het leven in het algemeen.

Een aantal voorbeelden van bewegingen van de fijne motoriek:

  • Jezelf kleden
  • Eten en drinken
  • Veters strikken
  • Computer werk
  • Kleine voorwerpen vastpakken
  • Knippen
  • Schrijven
  • Tekenen

De fijne motoriek is een belangrijke basis die je kind nodig heeft voor het leren schrijven op school. In onze blog ‘’De ontwikkeling van de kindertekening’’ kun je daar mee over lezen.

Hoewel het ene kind de fijne motoriek sneller zal ontwikkelen als het andere kind, zijn er wel een aantal mijlpalen die je kind op een bepaalde leeftijd vaak wel onder de knie heeft. Hieronder heb ik een overzichtje gemaakt per leeftijdscategorie en welk speelgoed je je kind kunt aanbieden.

Terug naar boven.

Fijne motoriek baby en dreumes.

Bij je pasgeboren baby is het grijpen nog een reflex. Leg je vinger in het handje en uit een reflex knijpt je baby zijn/haar handje dicht. Zoals hierboven al gezegd, leert je kindje eerst goed kijken voordat de ontwikkeling van de fijne motoriek begint. Babyspeelgoed met contrasteren kleuren en duidelijke vormen ( zoals onze krab rammelaar ) helpen je baby zich te focussen bij van hij/zij ziet.

In het eerste levensjaar gaat de ontwikkeling erg snel.

  • Rond de 2-3 maanden: gaat je baby zijn/haar handjes steeds vaker zien en gaat op ontdekking uit door met de polsen te draaien, de handjes bij elkaar te brengen en te voelen. Je kindje kan nu een rammelaar vasthouden als je het in zij/haar handje legt. Zoals onze bijtring olifant.
  • Rond de 3-4 maanden: bewegingen van je baby worden doelgerichter. Het lukt steeds vaker iets vast te grijpen. Leuk voor deze leeftijd is sleutelrammelaar van PlanToys. Ook gaat je baby van alles in het mondje stoppen.
  • Rond de 5-6 maanden: de voetjes worden ontdekt! Met de handjes de voetjes pakken is een leuk spelletjes wat je baby nooit zal vervelen. Rond de 6 maanden kan je baby met een rammelaar schudden en kan hij/zij een houten blokje in twee handjes vasthouden.
  • Rond de 7-9 maanden: wordt het babyspeelgoed met de duim en vingertjes gepakt en minder met de hele hand. Ook kan je baby rond deze leeftijd een speeltje overpakken van het ene naar de andere handje. De handjes kunnen nu steeds beter zelfstandig bewegen, zonder dat de hele arm mee doet.
  • Rond de 10-12 maanden: Het wijzen gaat beginnen! Nog een moeilijke handeling voor je baby en kan wel een tijdje duren voordat hij/zij dat goed kan. Je baby leert los te laten door babyspeelgoed te laten vallen en ook weer op te pakken. Leuk babyspeelgoed voor deze leeftijd is ons houten beertje.
  • Rond de 13-17 maanden: je kleintje kan nu gaan proberen om twee houten blokjes op elkaar te zetten. Leuk hiervoor zijn onze zintuig blokken. Iets pakken lukt nu ook met allen de duim en wijsvinger, bijvoorbeeld bij het eten van rozijntjes. Rond de 16 maanden kan je kindje bladzijdes omslaan tijdens het voorlezen, al zal dat nog vaak met meer bladzijdes tegelijk gaan.
  • Rond de 18-24 maanden: De fijne motoriek van je kleintje is vol in ontwikkeling en verbetert in een rap tempo. Torentjes bouwen met meerdere houten blokken wordt nu leuk. Ook kan je kindje rond deze leeftijd de eerste krabbeltjes gaan zetten met een klein potloodje of krijtje. Zelf eten gaat nu ook al erg goed. Je kleintje kan rond deze leeftijd aan de eerste peuterpuzzel beginnen.

Terug naar boven.

Fijne motoriek peuter.

Is je kindje 2 jaar geworden, dan is hij/zij officieel een peuter. Ook in deze leeftijdsfase gaat de fijne motoriek hard vooruit. De bekende ‘’nee-fase’’ kan ook gaan beginnen.

  • Rond de 2-3 jaar: kan je kindje waarschijnlijk een cirkel en een rechte lijn tekenen. Deze kleurpotloden of ons tekenset A6 uit ons assortiment zullen nog extra ondersteuning geven voor de juiste grip. Drinken uit een ‘’echte’’ beker en kleren, sokken en schoenen uittrekken gaat ook al lukken. Rijgen van grote houten kragen is ook leuk rond deze leeftijd. Je kind zal vaak één hand
  • Rond de 3-4 jaar: de blokkentoren beginnen steeds hoger gebouwd te worden, onze holle blokken kunnen nu voor een nieuwe uitdaging gaan zorgen. Van klei kan je kindje nu ballen rollen of koekjes mee maken. De niet-dominante hand gaat nu steeds meer de andere helpen bij de handelingen. Zelf aankleden gaat ook al goed, al kunnen knoopjes nog wel erg lastig zijn.

Terug naar boven.

Fijne motoriek kleuter.

Een kleuter is je kindje vanaf zijn/haar vierde verjaardag. Deze fase valt tussen het peuter zijn en schoolkind worden. Kleutertjes zijn niet mee zo erg op zichzelf gericht als tijdens de peuterfase en krijgen het besef dat ze deel uitmaken van een groter geheel. En hij/zij mag voor het eerst naar de basisschool.

  • Rond de 4-6 jaar: je kind kan nu waarschijnlijk langs een lijn knippen of prikken. Ook kan hij/zij een kruis en een vierkant natekenen, de eigen naam en de nummers 1 t/m 5 schrijven. Het aankleden gaat al helemaal zelf. De handjes goed schoonwassen en drogen is geen probleem meer. Ook de wat moeilijkere puzzels uit ons kinderpuzzels assortiment zijn een goede oefening voor de fijne motoriek. Tijdens de kleuterschool periode zal je kind veel uitdagingen krijgen, zoals figuren uitknippen, veters leren strikken ( veterstrikdiploma halen ) en een rits losmaken.

Terug naar boven.

Fijne motoriek schoolkind.

  • Vanaf 6-7 jaar gaat je kind naar groep 3 en is hij/zij een kleuter af. De ontwikkeling van de fijne motoriek zal tijdens deze jaren zich steeds meer gaan verfijnen, waardoor er steeds meer dingen mogelijk worden om te gaan doen, bijvoorbeeld een muziekinstrument bespelen. Ook thuis kun je het blijven stimuleren met het juiste speelgoed. De constructie blokken die al leuk zijn vanaf 3 jaar, geven je kind van 8-12 jaar ook nog voldoende uitdaging.

Terug naar boven.

Voorbeelden uit onze webshop.

Normaal gesproken zet ik hier een aantal artikelen uit onze webshop om je inspiratie te geven. Deze keer leek het mij handiger om de ideeëtjes al meteen bij de leeftijden te zetten. Dit was je misschien al opgevallen, maar de oranje linkjes staan door te tekst heen.

Terug naar boven.

Reactie geven.

Dit was onze blog over de ontwikkeling van de fijne motoriek. Neem gerust een kijkje in onze webshop voor al ons speelgoed. Bij Mijnspeelwinkel.nl pakken we het gratis voor je in.

Via ons vriendenboek kun je een reactie plaatsen, altijd leuk! Je reactie wordt dan bij deze blog geplaatst.

Reactie in ons vriendenboek:

◄ Vorige blog: De Hurdy Gurdy van Ugears.

► Volgende blog: 17 Bruikbare voorleestips voor thuis.

Dit artikel delen:

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel