Door Ellen van Driel 25-01-2023

17 bruikbare voorleestips voor thuis.

Aan elk begin van het jaar zijn de nationale voorleesdagen. Dit jaar, 2023, is dat vanaf 25 januari t/m 4 februari. Tijdens deze 11 dagen staat het voorlezen centraal. Sinds 2003 worden de nationale voorleesdagen georganiseerd door CPNB ( Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ) en is een initiatief van Stichting Lezen.

Het doel is om bij ouders, grootouders en verzorgers het belang van voorlezen onder de aandacht te brengen en dit te stimuleren. Voor mij een leuke aanleiding om een aantal bruikbare voorleestips voor je op een rijtje te zetten, die heel makkelijk zijn toe te passen.

Onze 17 voorleestips voor ouders.

  1. Op voorlezen staat geen leeftijd.
  2. Een boek kiezen.
  3. Voorspel samen het verhaal.
  4. Wanneer stoppen met voorlezen?
  5. De kunst van herhalen.
  6. Maak een thuisbibliotheek.
  7. Interactie met dieren.
  8. Na praten over het boek.
  9. Lees zelf in het bijzijn van je kind.
  10. Maak van voorlezen een dagelijkse gewoonte.
  11. Verschillende soorten boeken.
  12. Voorlezen, hoe doe je dat?
  13. Praat ook over schrijven.
  14. Wat te doen met moeilijke woorden.
  15. Laat je kind ‘’doen alsof’’ hij/zij leest.
  16. Voorlezen aan 10-plussers.
  17. Voorleesboekjes in onze webshop.

Waarom is voorlezen belangrijk?

Voorlezen zorgt voor het maken van herinneringen en kan altijd en overal, knus in bed of in een lekkere stoel. Neem de favoriete boekjes neem naar het park of tijdens een busritje. Samen met je kind een boekje voorlezen is erg fijn, ontspannend voor allebei en zorgt voor een sterkere band tussen ouder, grootouder, verzorger en kind. Daarnaast ontwikkelt voorlezen de fantasie, de woordenschat en een beter taalgevoel. Als je veel voorleest, is de kans groot dat je kind ook op latere leeftijd veel van lezen houdt.

Met voorlezen kun je al heel vroeg beginnen. Hier zie je een schattig kartonboekje voor kleintjes uit het assortiment van Mijnspeelwinkel.nl

1. Op voorlezen staat geen leeftijd.

Wanneer beginnen met voorlezen? Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen. Baby’s bijvoorbeeld houden ervan om naar je stem te luisteren en vinden het fijn om naar contrast kleuren te kijken. Hoe eerder je begint met voorlezen hoe groter de gunstige effecten op de taalontwikkeling zullen zijn. Uiteraard is het voorlezen op elke leeftijd weer anders. Daar hoop ik binnenkort een blog over te schrijven.

Terug naar boven.

2. Een boek kiezen.

Het voorlezen begint natuurlijk met het uitzoeken van een boek. Als ouder kun je vaak het beste inschatten welk boek geschikt is voor je kind. Kijk hierbij naar de leeftijdsaanduiding en de interesses. Ook kun je iets kiezen waarvan je zelf denkt dat het weleens in de smaak kan vallen. Tijdens het voorlezen merk je aan je kind of hij/zij het boek wel of niet leuk of grappig vindt. Misschien is het toch nog wat te spannend en kun je er beter nog even mee wachten of het wordt een grote hit en het favoriete voorleesboek.

Laat ook zeker je kind zelf kiezen als hij/zij oud genoeg is. Kinderen willen sneller iets lezen wat ze zelf uitkiezen. Probeer wel de keuze te beperken uit een aantal boeken.

Terug naar boven.

3. Voorspel samen het verhaal.

Op de kaft van een boek is vaak al veel te ontdekken. Ook de titel speelt hierbij een rol. Bekijk deze voor het voorlezen samen met je kindje en vraag waar hij/zij denkt dat het boek over zal gaan. Zo komt je kind al lekker in de stemming. Stop tijdens het voorlezen eens af en toe en bespreek of het klopt met wat je kind dacht. Op deze manier denkt je kind na over het verhaal en leert het oplossingen te bedenken. Begin het voorleesmoment altijd op dezelfde manier, bijvoorbeeld “ Zullen we samen een boekje lezen?” Zo leert je kindje wat lezen is.

Terug naar boven.

4. Wanneer stoppen met voorlezen?

Dit heeft vooral met de leeftijd van je kind te maken. Hoe ouder, hoe langer je kan voorlezen. Heeft je kind weer zin om te gaan spelen? Stop er dan mee en pak later weer een momentje. Draait je baby tijdens het voorlezen zijn/haar hoofdje weg? Geef je baby dan eventjes rust.

Terug naar boven.

Een boekenplank met de favoriete voorleesboeken, zorgt voor overzicht. Hierdoor kan je kind makkelijker een boek uitkiezen.

5. De kunst van herhalen.

Net als bij spelen is ook bij voorlezen herhalen van belang. Bij de eerste kennismaking met het boek zal je kind geboeid zijn. Bij de tweede keer voorlezen komt herkenning om de hoek kijken. De keren erna krijgt hij/zij meer oog voor detail en ontdekt steeds weer nieuwe dingen in de mooie tekeningen. Herlezen geeft je kind ook de mogelijkheid om woorden in het boek te koppelen aan woorden die ze horen. Herken je dit, je kind van 2,5 jaar kan bijna een compleet boek aan jouw voorlezen terwijl hij/zij nog helemaal niet kan lezen? Dit komt door de herkenning.

Herhalen kan voor jezelf misschien wat saai worden, maar voor je kind is het zeker van waarde. Herhalen is goed voor het geheugen.

Terug naar boven.

6. Maak een thuisbibliotheek.

Niet schrikken! Je hoeft geen hele gangpaden met boekrekken neer te zetten. Hiermee bedoel ik een fijn plekje met genoeg licht en een rustige sfeer, zodat je kind lekker kan ontspannen. Je kunt hier een boekenkastje neerzetten of boekenplanken aan de muur maken. Zorg voor een fijn plekje erbij om te lezen, een zitzak, stoeltje of kussens op de grond. Zoals gezegd hoeft het echt niet veel ruimte in te nemen hoor. Ik zelf had de onderste plank van onze boekenkast gereserveerd voor onze zoon. Ik denk dat hij rond de 1,5 jaar of iets was toen ik ermee begon. Heerlijk vond hij het, haalde alle boeken er één voor één uit en ging er lekker in bladeren. Was het feest voorbij, zette ik ( dat dan weer wel😉 ) alle boekjes weer terug op de plank. Hij was echt vaak in het ‘’boekenhoekje’’ te vinden.

Ook leuk om de eigen boekjes aan te vullen met boekjes uit de echte bibliotheek.

Terug naar boven.

Voorbeeld van interactief voorlezen is een prentenboek over een vos combineren met een houten vosje. Dit geeft extra dimensie aan het verhaal.

7. Interactie met dieren.

In veel prentenboeken komen dieren in het verhaal voor. Wil je een extra beleving en bij interactief voorlezen ( je kind tijdens het voorlezen bij het verhaal betrekken ) kun je bijvoorbeeld houten dieren erbij pakken. Bekijk samen de dieren in het boek en de houten dieren, praat over de dieren en stel er vragen over. Hoe ziet het dier eruit? Welk geluid maakt het dier? Heb je het dier weleens in het echt gezien?, enz. Meer weten over houten dieren? Lees dan onze blog ‘’Houten dieren, het nut ervan’’.

Vragen stellen kan uiteraard ook over anders dingen, zoals emoties. Bijvoorbeeld in het verhaal van ‘’De wintervogel’’ ,waarom is de nachtegaal bezorgd?

Terug naar boven.

8. Na praten over het boek.

Klaar met voorlezen? Praat samen met je kind over het verhaal. Wat vond hij/zij ervan? Was het een leuk verhaal of toch niet? Welk probleem moest er opgelost worden? Wie kwamen er allemaal voor in het boek? Bijvoorbeeld het prentenboek ‘’Ontdek de grote wereld van de kleine insecten.’’ Daar komen veel verschillende dieren voorbij, kan je kind de dieren nog herinneren?

Je kind zal waarschijnlijk tijdens het voorlezen met vragen of opmerkingen komen. Hierdoor leert je kind verbindingen leggen, ga hier dus vooral op in. Je kunt ook zelf vragen stellen tijdens het voorlezen. Beperk dit wel tot één, max. twee vragen per bladzijde, anders is de kans groot dat je je kind uit het verhaal haalt. Dit is ook weer een voorbeeld van interactief voorlezen.

Terug naar boven.

9. Lees zelf in het bijzijn van je kind.

Kinderen doen graag dingen na. Dit geldt ook voor lezen/voorlezen. Als je zelf enthousiast bent over lezen en je kind ziet je dit ook doen, is de kans groot dat je kind dit plezier oppikt. Een mooie manier om het lezen van je kind aan te moedigen. Hoeft trouwens niet perse een leesboek te zijn hoor, een tijdschrift of kookboek heeft hetzelfde effect. Vertel je kind bijvoorbeeld ook hoe leuk je het vind om te voorlezen en waarom je dat vindt.

Terug naar boven.

10. Maak van voorlezen een dagelijkse gewoonte.

Zoals bij tip 1 geschreven, kun je al vanaf de geboorte van je kind met voorlezen beginnen. Maak er een gewoonte van, bijvoorbeeld voorlezen voor het slapengaan. Dit is een rustgevend moment voor je baby, warm in de geborgenheid van je schoot. Geef tijdens het voorlezen je kind of kinderen de volledige aandacht. Dit zorgt ook meteen voor positieve gevoelens bij lezen.

Je kind voelt zich ook vaak prettig bij een voorleesritueel, zoals een vast moment en een vaste plek. Zo herkent hij/zij het fijne moment van voorlezen.

Terug naar boven.

Educatieve kinderboeken zijn erg leerzaam, zoals deze met flapjes. Je kind kan deze openen om nog meer leuke feitjes te leren.

11. Verschillende soorten boeken.

Voorlezen uit verschillende soorten boeken leert je kind dat tekst op verschillende manieren verwerkt kan worden. Ook maakt je kind kennis met de verschillen die er zijn tussen boeken. Zo heb je prentenboeken, informatieve boeken, voelboekjes en verhalen die op rijm zijn geschreven.

Terug naar boven.

12. Voorlezen, hoe doe je dat?

Je hoeft echt geen voorleeswonder te zijn om goed te kunnen voorlezen. Wees jezelf, of dat nou uitbundig, vrolijk of ingetogen en rustig is. Maakt niks uit. Natuurlijk is het leuk om verschillende stemmetjes te gebruiken en zeker een toevoeging, maar als je dat niet ligt, gewoon niet doen. Met een beetje gezellig op toon voorlezen kom je ook al een heel eind.

Terug naar boven.

13. Praat ook over schrijven.

Zonder het schrijven van woorden geen verhaal. Tijdens het voorlezen kun je met je vinger de tekst volgen, zo leert je kind dat wij van links naar rechts lezen. Ga van het ene woord naar het andere woord, om te laten zien dat er een spatie wordt gebruikt. Doordat voorlezen de woordenschat uitbreidt en de uitspraak verbetert, heeft dat ook een positieve invloed op de latere schrijfvaardigheid.

Naast voorlezen heeft tekenen ook veel invloed op de ontwikkeling van de schrijfvaardigheid. Dit kun je lezen in onze blog ‘’De ontwikkeling van de kindertekening’’.

Terug naar boven.

Doorkijkgaatjes in een prentenboek zorgen voor extra plezier en uitdaging tijdens het voorlezen. Daarnaast zijn de boeken ook nog eens prachtig.

14. Wat te doen met moeilijke woorden.

Er kunnen woorden in het boek staan die misschien wat moeilijk zijn. Vaak worden deze woorden in de context van het verhaal wel duidelijk. Is dit niet het geval, leert je kind er weer een nieuw woord bij. Je kunt dit ondersteunen door een uitleg van het woord erbij te geven, een vervangend woord gebruiken om het duidelijk te maken of het aan te wijzen in het boek tijdens het voorlezen. Heel goed voor het uitbreiden van de woordenschat.

Terug naar boven.

15. Laat je kind ‘’doen alsof’’ hij/zij leest.

Helemaal leuk als je kind een boekje pakt en net doet alsof hij/zij aan het lezen is. Ook al lukt het nog niet om de woordjes uit te spreken het is gewoon goed als je kind al vroeg leert hoe het is om zelf een boek te ‘’lezen’’. Daarnaast is het echt een super schattig gezicht!  Je kunt je kind stimuleren om ‘’voor te lezen’’ aan bijvoorbeeld een knuffel.

Terug naar boven.

16. Voorlezen aan 10-plussers.

Vanaf een jaar of 9 wordt er een stuk minder een boek voorgelezen. Dit komt doordat je kind over het algemeen zelf goed kan lezen. Ook al gaat zelf lezen goed, vinden oudere kinderen het nog steeds super fijn om voorgelezen te worden. Je kunt nog lekker tegen elkaar aan kruipen en samen genieten van een spannend verhaal. Kinderboeken voorlezen, stimuleert je kind met het zelf lezen. Je kunt het ook afwisselen door eerst zelf een stukje voor te lezen en dan je kind laten voorlezen.

Terug naar boven.

17. Voorleesboekjes in onze webshop.

Misschien wil je na het lezen van deze blog wel op zoek naar mooie voorleesboekjes voor je kind. Hieronder kun je een aantal leuke boekjes terug vinden uit ons assortiment.

De voorleesboekjes uit onze collectie zijn duurzaam gemaakt van natuurlijke materialen of van restmateriaal en voorzien van één of meer keurmerken.

Terug naar boven.

Inschrijven voor de nieuwsbrief van mijnspeelwinkel.nl is hier mogelijk. Je ontvangt gratis ons E-book met voordeeltips bij speelgoed.

Reactie geven.

Nou dit was het. Dit waren onze voorleestips. Ik hoop dat lezen één van je hobby's is, want het is een lange blog geworden🙈. Via ons vriendenboek is het mogelijk om een reactie achter te laten. Misschien heb je zelf wel handige voorlees tips. Altijd leuk!

Bedankt voor het lezen! Natuurlijk kun je ook nog even een kijkje nemen in onze webshop!

◄Vorige blog: De fijne motoriek van de kleine handjes.

Dit artikel delen:

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel