Door Ellen van Driel 30-03-2023

Deel 1. De eerste 16 vragen over potloden.

Door de Wereld Potlood Dag kwam ik op het idee om vragen die er bij over potloden op een rijtje te zetten en deze te beantwoorden. Er zijn namelijk écht ontzettend veel vragen te stellen over (kleur)potloden. Terwijl ik met deze blog bezig was, werd deze zó lang en dan had ik bij lange na niet alle vragen beantwoord die ik op m’n lijstje heb staan. Daarom heb ik besloten om de vragen op te delen in verschillende blogs, blijft het meteen allemaal wat overzichtelijker. In deze blog heb ik dus een begin gemaakt met onze eerste 16 vragen. Ga er lekker voor zitten, want hier komen ze:

  1. Wanneer is het de internationale dag van het potlood?
  2. Wie is de uitvinder van het potlood?
  3. Waarom heet een potlood eigenlijk potlood?
  4. Waar worden kleur potloden van gemaakt?
  5. Waar is de buitenkant van een potlood van gemaakt?
  6. Zijn potloden giftig?
  7. Hoe lang gaat een potlood mee?
  8. Waarom schrijven met een potlood?
  9. Waarom zou je kleur potloden gebruiken?
  10. Welke kleur potloden voor kleurenblinden?
  11. Wat is het beste papier voor potloden?
  12. Waarom kun je de kleuren van kleurpotlood niet uitgummen?
  13. Waar op letten bij de aanschaf van potloden?
  14. Met goedkope potloden kun je toch hetzelfde als met duurdere potloden?
  15. Wat kun je doen met potloodslijpsel?
  16. Kan ik potloden bij Mijnspeelwinkel kopen?

1. Wanneer is het de internationale Dag van het Potlood?

Best wel bijzonder eigenlijk dat er een speciale dag is voor het potlood. Dit geeft wel aan hoe belangrijk het potlood is. Deze dag valt elk jaar op 30 maart en dat is niet voor niks. Op deze datum kreeg de Amerikaan Hymen Lipman in 1858 namelijk patent op de eerste houten potloden met een kern van grafiet en een gummetje achterop. Het potlood is inmiddels niet meer weg te denken en wordt vrijwel door iedereen gebruikt.

Er is geen officiële organisatie voor deze dag en er worden ook geen speciale evenementen gehouden, maar het potlood verdient wel erkenning en daar is deze dag goed voor geschikt.

Terug naar boven. 

De uitvinder van het grafietpotlood is Nicolas-Jacques Conté. Antwoord vraag 2 wie is de uitvinder van het potlood?

Bron foto's van de mannen: Wikipedia

2. Wie is de uitvinder van het potlood?

Ondanks dat de Amerikaan Hymen Lipman het patent op het potlood met het gummetje achterop heeft verkregen, is hij niet de uitvinder van het potlood. Het patent werd in 1875 zelfs ongeldig verklaard, omdat het geen nieuwe uitvinding was, maar een combinatie van twee bestaande dingen, namelijk het grafietpotlood en het gummetje.

De uitvinder van het potlood is de Fransman Nicolas-Jacques Conté. Het potlood met een stift van grafiet en klei heeft hij in 1794 uitgevonden en in 1795 heeft hij het Franse patent op het potlood gekregen. Dit betekent dus dat het potlood dat wij kennen al meer dan 200 jaar oud is. Dit geldt dus voor het grafiet potlood. Meer dan 100 jaar later kwamen de kleur potloden pas op de markt. Deze werden al snel een rage in Europa en zijn niet meer weg te denken.

Terug naar boven.

3. Waarom heet een potlood eigenlijk potlood?

Vroeger, voordat potloden een kern van grafiet en klei kregen, had je loodstiften. Loodstiften waren weer een goedkoper uitvoering van de zilverstiften. Zilverstiften werd vanaf de 15e eeuw gebruikt om mee te tekenen. Zilverstiften waar duur en daarom kwam er een goedkopere variant, gemaakt van lood. Lood was een stuk zachter dan zilver, daarom voegde ze wel eens tin aan het lood toe om het wat harder te maken. Waar het woord lood vandaan komt is wel duidelijk, maar waar komt het woordje ‘’pot’’ vandaan? Dit heeft te maken met het gebruiken van lood. Dit werd namelijk gesmolten in een pot.

Terug naar boven.

4. Waar worden kleur potloden van gemaakt?

Om te beginnen, er zit geen grafiet in de potloden. De kleurstift van deze leuke potloden wordt gemaakt van een mengsel van een was, een bindmiddel, klei en een pigment om zo de juiste kleur te krijgen. Hoe meer pigment er wordt toegevoegd hoe helderder de kleur en hoe beter en makkelijker de gekleurde potloden kleur afgeven. Al deze ingrediënten worden onder hoge druk geperst tot staafjes die vervolgens in het hout worden gelegd.

Terug naar boven.

De stift van kleurpotloden is gemaakt van een mengsel van was, bindmiddel, klei en pigment. Antwoord vraag 4 hoe worden kleurpotloden gemaakt?

5. Waar is de buitenkant van een potlood van gemaakt?

Voor potloden is het belangrijk dat er hout gebruikt wordt wat zacht genoeg is, zodat je het kunt slijpen, maar hard genoeg dat het niet breekt als je ze gebruikt. Cederhout is hier uitstekend geschikt voor. Cederhout is duurzaam, licht, goed bewerkbaar, heeft een fijne nerfstructuur en ruikt heerlijk.

Het omhulsel van de houten potloden wordt gemaakt van dunne plankjes waar groeven in worden gemaakt. Vervolgens gaat daar een laagje lijm in. Hierop komt de kleurstift. Dan komt er weer een zelfde houten plankje op, stevig aandrukken, buitenkant afwerken en voilá, je hebt een potlood. Uiteraard gaat dit allemaal machinaal, want er woorden jaarlijks wel miljoenen zo niet miljarden potloden gemaakt.

Terug naar boven.

6. Zijn potloden giftig?

Nee, ze zijn niet giftig. Het vroege giftige lood in de potloden is vervangen door het niet giftige mineraal grafiet en klei. De kleur potloden en grafiet potloden in ons assortiment zijn van Lyra. Dit merk vindt een duurzaam productieproces erg belangrijk en gebruiken voor hun potloden een uitstekend kwaliteit hout en geen giftige stoffen.

Uiteraard is het wel belangrijk altijd toezicht te houden als kleine kindjes kleuren met potloden. Dit heeft te maken met verstikkingsgevaar.

Terug naar boven.

7. Hoe lang gaat een potlood mee?

We kunnen daar geen heel duidelijk antwoord op geven, maar de kleurstift in het potlood moet ongeveer 90 meter onafgebroken kunnen schrijven. Er zijn een aantal berekeningen gedaan en daar zijn cijfers uitgekomen, maar het is moeilijk om dit te bewijzen, omdat niemand het echt heeft uitgeprobeerd en er ook verschil zit in de lengte van potloden en ook de kwaliteit speelt een belangrijke rol. De gekleurde potloden in onze collectie hebben een breukvaste kleurkern. Hierdoor heb je veel minder last van punten die breken, wat er wel voor zorgt dat ze zuinig in gebruik zijn. Als je bij onze kleurpotloden kijk, zul je verschillende reviews vinden dit bevestigen.

Terug naar boven.

8. Waarom schrijven met een potlood?

Tegenwoordig zijn de meningen daar een beetje over verdeeld, maar meestal beginnen kinderen op school met een potlood om te schrijven. Dit is een grafiet potlood HB. Een HB potlood is neutraal, zowel qua kleur als hardheid. Doordat een potlood wat stug is, hebben kinderen bij het schrijven wat meer weerstand, waardoor ze minder snel een uitschieter maken. In onze blog ''De ontwikkeling van de kindertekening'' kun je lezen hoe tekenen invloed heeft op het ontwikkelen van een goed handschrift.

Terug naar boven.

9. Waarom zou je kleur potloden gebruiken?

Met deze mooie potloden heb je veel verschillende mogelijkheden om te kleuren. Zo kun je met laagjes werken en blenden( stipjes van het papier wat nog zichtbaar) met bijvoorbeeld een wit kleurpotlood. Maar ook licht en schaduw toepassen is leuk om te doen met potloden. Grafiet potloden zijn ook te krijgen in verschillende hardheden, waarmee je leuk kunt experimenten. En kleuren is een ontspannende bezigheid waarmee je lekker tot rust kunt komen.

Terug naar boven.

Stickertjes plakken met naam van de kleur op potloden, is voor kleurenblinden een handige oplossing.

10. Welke kleur potloden voor kleurenblinden?

Wat te doen met gekleurde potloden als iemand kleurblind is? Kleurblind wil niet zeggen dat een persoon  helemaal geen kleur kan zien, maar wel moeite heeft met het onderscheiden van bepaalde kleuren. Om welke kleuren het gaat kan per persoon verschillen.

Om te tekenen of kleuren kan dit best wel vervelend zijn, maar er zijn oplossingen voor.

  • De Lyra Groove kleurpotloden bijvoorbeeld zijn potloden met naam, waar je ruimte heb om de naam van de kleur op te schrijven. Je moet dan wel verschillende kleuren pen gebruiken, omdat je op de donkere kleuren de blauwe balpen kleur waarschijnlijk niet meer goed kan zien.
  • De Lyra super ferby natuur en de Lyra color giants natuur hebben een natuurlijke houten buitenkant. Hierop kun je prima met pen de kleur op zetten.
  • Wat je ook kunt doen, is op elk potlood een stickertje plakken met de naam van de kleur erop. Als je kind nog niet kan lezen, kun je er ook kleine tekeningentjes/icoontjes op zetten, bijvoorbeeld golfjes water voor blauw, een zonnetje voor geel, een wortel voor oranje, een boompje voor donkergroen, enz. Samen met je kind kun je de verschillende icoontjes bepalen.

Terug naar boven. 

Er zijn kleur potloden met naam, waar je de kleur kunt opschrijven. Antwoord op vraag 10 welke potloden voor kleurenblinden.

11. Wat is het beste papier voor potloden?

Het ideale tekenpapier voor kleur potloden en schets potloden heeft een fijne of gemiddelde structuur. Wit papier is ook niet altijd wit, er zijn veel verschillende soorten wit als je ze allemaal bij elkaar zou zien. Zwart papier is ook een leuke uitdaging om te gaan ontdekken hoe de kleuren van je kleurpotloden uitkomen.

Voor een milieuvriendelijk optie kun je ook gaan voor gerecycled papier. Bij Mijnspeelwinkel hebben wij schetsboeken in het assortiment waarvan het papier 100% gerecycled en ongebleekt is. Het papier is 75 grams, zandkleurig en je ziet nog duidelijk de vezels van het papier. Wellicht leuk om eens te proberen.

Terug naar boven.

12. Waarom kun je de kleuren van kleurpotlood niet uitgummen?

Doordat er geen grafiet in kleur potloden zit, kun je het de kleuren van gekleurde potloden niet uitgummen. Dit komt door de pigmenten. Deze pigmenten trekken in het papier en krijg je dus eigenlijk niet meer weg.

Grafiet is wel goed te vervagen en uit te gummen. Dit doordat grafiet niet in het papier trekt, maar soort van op het papier blijft liggen. In de vroegere tijd met de loodstiften gebruikte ze broodkruim om iets te wissen. Het is het proberen waard!

Terug naar boven.

Gerecycled schetspapier is een milieuvriendelijke en goede keuze voor je kleurpotloden en schertspotloden.

13. Waar op letten bij aanschaf potloden?

Als je potloden wilt bestellen, is het belangrijk voor wie je ze koopt. Bij kinderen is de leeftijd een de vaardigheid belangrijk om in oog te houden. Voor jonge kinderen kleuren graag met dikke potloden. Tiener kunnen vaak goed uit de weg met de normale maat kleur potloden. Ook zou je kunnen letten of één of meer keurmerken hebben en welke dat zijn.

Terug naar boven.

14. Met goedkope potloden kan je toch hetzelfde als met duurdere potloden?

Een goedkoper kleurpotlood hoeft natuurlijk niet perse slecht te zijn, maar een duurdere variant tekent en kleur over het algemeen wel beter. Daarnaast breken bij een mindere kwaliteit vaak de punten snel. Ook kan het zijn dat kinderen juist, doordat de potloden niet goed tekenen en het dus niet goed lukt, hun interesse voor tekenen verliezen en dat zou jammer zijn.

In goedkopere potloden zit er in de stift meer vulmiddel en minder pigment. Ook is dit pigment vaak minder goed van kwaliteit. Hierdoor heeft het kleurpotlood minder kleur af en ook het mengen van de kleuren is vaak niet echt mogelijk.

Als je kwaliteit potloden aanschaft ben je vaak niet eens veel duurder uit, omdat deze potloden veel duurzame in gebruik zijn en dus een stuk langer meegaan.

Terug naar boven.

15. Wat kun je doen met potloodslijpsel?

Waarom iets weggooien als je er nog zoveel leuke dingen mee kan doen?! Dit geldt zeker voor het slijpsel van potloden. Gooi het niet weg, maar bewaar en verzamel het. Het is leuk om zelf mee aan de slag te gaan, maar zeker ook voor kinderen is het een super leuk restmateriaal om lekker creatief mee bezig te zijn. Vooral het slijpsel van gekleurde potloden is leuk, omdat je dan kunt variëren met de kleurtjes. Ik ben zelf even creatief bezig geweest, met een beetje lijm en potloodslijpsel ,en heb een aantal voorbeeldjes als inspiratie voor je gemaakt, wat je bijvoorbeeld samen met je kind kan gaan proberen.

Terug naar boven. 

Het slijpsel van potloden kun je nog prima hergebruiken en creatief mee zijn, zoals de schubben van een getekende vis of als bladerdak.

16. Kan ik potloden bij Mijnspeelwinkel kopen?

Jazeker! Natuurlijk kun je ze zowel online als offline kopen en tegenwoordig hebben veel verschillende soorten winkels ze in hun assortiment. Uiteraard kun je ook bij ons potloden kopen. Wij bieden kwalitatieve potloden aan en doen niet onder voor een offline winkel, want wij pakken het gratis leuk voor je in als je het cadeau wilt geven.

Neem gerust een kijkje bij onze mooie collectie kleurpotloden van Lyra.

Terug naar boven. 

Inschrijven voor de nieuwsbrief van mijnspeelwinkel.nl is hier mogelijk. Je ontvangt gratis ons E-book met voordeeltips bij speelgoed.

Reactie geven.

Dit was het eerste deel vragen beantwoorden over (kleur)potloden. Heb je zelf nog een vraag hierover? Via ons vriendenboek is het mogelijk om een reactie achter te laten of een vraag te stellen. Je reactie zal onderaan deze blog worden geplaatst.

Bedankt voor het lezen! Natuurlijk kun je ook nog even een kijkje nemen in onze webshop!

◄Vorige blog: 17 Bruikbare voorleestips voor thuis.

Dit artikel delen:

© 2018 - 2023 Mijnspeelwinkel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel